Kaj naredi čebulo tako zdravo? To je kvercetin.

Avtor Molly Knudsen, MS, RDN

Čebula je spregledana zelenjava. Ne glede na to, ali se uporabi za v juho, ali jo narežejo za hamburger ali vložijo za solato, čebula le redko ukrade “razstavo obroka.”

Čebula je najbolj znana po svojem ostrem okusu, ne nujno po hranilni vrednosti. Njena bela sredica (tudi v rdeči čebuli) ni vedno tako hranljivo kot živahno obarvana zelenjava, kot so ohrovt, brokoli ali pesa. Ampak to ni razlog, da bi čebulo zanemarili.

Čeprav nekatere sorte čebule nimajo barve, je čebula na splošno eden najvišjih naravnih virov močnega flavonoida: kvercetina.

 

Kaj je kvercetin?

 

Kvercetin je flavonoid, ki je kemična spojina v rastlinah. Poleg čebule najdemo kvercetin tudi v številnih drugih vrstah sadja in zelenjave, kot so kapre, šparglji in jabolka, pa tudi v čaju in rdečem vinu.
Kvercetin je eden najbolj preučevanih prehranskih flavonoidov in je povezan z več koristnimi učinki za zdravje. Dve najpomembnejši prednosti te spojine sta podpora zdravju srca in zaščita pred oksidativnim stresom.
Več si oglejte TUKAJ (v eng.)

Več o Vita BAROS https://vitabaros.si/