Kaj storiti pred, med in po prehladu ali gripi.

Nikoli ni zabavno biti doma z nahodom ali gripo. Čeprav ju morda ne bomo mogli preprečiti, lahko sprejmemo ukrepe, ki zmanjšajo našo izpostavljenost in vplivajo na trajanje in resnost okužbe.

Spodaj je nekaj nasvetov, ki jih lahko počnete pred, med in celo po pojavu prehlada ali gripe:

Pred:

Ne dotikajte se obraza, še posebej oči, nosu in ust.
Umivajte si roke z milom in vodo po dotiku površin ali drugih predmetov, kot je denar, pihanje nosu ali po dotikanju drugih ljudi, saj je to ena izmed najučinkovitejših protivirusnih strategij.1  Zagotovite, da pranje rok poteka vsaj 20 sekund.2 Če si ne morete umiti rok, uporabite razkužilo za roke, ki vsebuje enako ali več kot 60% alkohola.3 V avtomobilu, torbici ali vrečki imejte razkužilo, kadar milo in voda nista dostopna.
Ostanite oblečeni v plasteh, da se izognete padcem in vrhom temperature.
Oddaljite se od tistih, ki so bolni, vsaj 2 metra stran.
Vzemite si čas in prostor za počitek, če čutite, da se preprosto ne počutite najbolje. Spanje je bistvena življenjska navada, ki je bistvena za zdravje imunskega sistema.
Kadar gre za hrano, se odločite za čim bolj zdravo. Izogibajte se sladkorju in predelani hrani ter se oborožite s kakovostnimi beljakovinami in maščobami ter barvitim sadjem, zelenjavo, začimbami, oreščki in semeni. Preživite čas za pripravo obrokov in napitkov, bogatih s hranili, da zagotovite čim bolj kakovostno prehrano. Založite se s svežo, suho in zamrznjeno hrano, da boste pripravljeni, če boste zboleli.
Bodite proaktivni z jemanjem imunsko podpornih hranil, kot so vitamin C, cink, probiotiki in vitamin D.7
Nadzirajte raven stresa, kolikor je le mogoče, saj vemo, da stres lahko negativno vpliva na imunsko funkcijo.8 Naredite si toplo, magnezijevo-solno kopel, da se sprostite, če ste pod stresom.

Med:

Ostanite doma, da imate čas za počitek. Tako omejite izpostavljenost ter nadaljnje širjenje s stiki z drugimi.
Redno se posvetujte s svojim zdravnikom za priporočila glede vaših simptomov in zdravstvenega stanja; zagotovite, da boste v tem času potrebovali kakršna koli zdravila, ne glede na to, ali so na recept ali ne.
Hidrirajte se z vodo in dodajte elektrolite, še posebej, če imate vročino, se potite, bruhate ali imate drisko. Vprašano je bilo, ali so izgube mikrohranil večje s potenjem. Vsak posameznik je v tem pogledu drugačen, vendar je teoretično mogoče.9  Juhe, čaji in smutiji in vam lahko pomagajo vzdrževati vnos tekočine in so lahko prebavljivi.
Če ste prehlajeni, jejte kuhano hrano, bogato s hranili. Jejte, ko ste lačni, tudi, če imate vročino (tukaj velja stari pregovor: »nahrani prehlad, stradaj vročino«).
Povežite se z družinskimi člani ali prijatelji po mailu ali telefonu in jim sporočite, kako ste, če živite sami; vprašajte, ali vam lahko po potrebi prinesejo živila ali zaloge.

Po:

Ponovno, počasi se vključite v svojo rutino, tako da nadaljujete s spanjem, počitkom in delom v zmernih ravneh.
Osredotočite se na zdravo prehrano tako, da v trgovini nabavite sveže, suho in zamrznjeno blagp; vključite raznolikost in spremenite hrano, ki ste jo jedli, da zagotovite izboljšano raznolikost črevesnega mikrobioma, kar lahko na koncu pomaga pri zmanjševanju vnetja.
Nadaljujte s prehranskimi dodatki, kot vam priporoča zdravnik.
Znova začnite s svojo telesno aktivnostjo, da se ne boste pretirano obremenjevali ali obremenjevali s sistemom, ampak to vidite kot priložnost, da ponovno vzpostavite svojo rutino in ste morda bolj skrbni pri tem.
Držite stres pod nadzorom še naprej. Potrudite se, da obvladujete raven stresa in s tem ne ogrožate svoje imunske funkcije.
Kot rečeno, “unča preventive je vredna pol kilograma zdravila.” Uvedite preventivne, prehranske in življenjske strategije, da zagotovite, da ima vaše telo potencial, da lahko vpliva na trajanje in resnost prehlada ali gripe. Tudi če ste bolni, lahko podprete svoje telo in sprejmete navade za preprečevanje prihodnjih bolezni.

Več o Vita BAROS https://vitabaros.si/

Viri:

 1. Tuladhar E et al. Reducing viral contamination from finger pads: handwashing is more effective than alcohol-based hand disinfectants. J Hosp Infect. 2015;90(3):226-234.
 2. Centers for Disease Control. Show me the science – how to wash your hands. https://www.cdc.gov/handwashing/show-me-the-science-handwashing.html. Accessed March 15, 2020.
 3. Centers for Disease Control. Show me the science – when & how to use hand sanitizer in community settings. https://www.cdc.gov/handwashing/show-me-the-science-hand-sanitizer.html. Accessed March 15, 2020.
 4. Olaniyan LW et al. Triclosan in water, implications for human and environmental health. Springerplus. 2016;5(1):1639.
 5. Centers for Disease Control. Interim guidance for public health personnel evaluating persons under investigation (PUIs) and asymptomatic close contacts of confirmed cases at their home or non-home residential settings. https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/php/guidance-evaluating-pui.html. Accessed March 15, 2020.
 6. Besedovsky L et al. The sleep-immune crosstalk in health and disease. Physiological Reviews. 2019;99(3).
 7. Gombart AF et al. A review of micronutrients and the immune system-working in harmony to reduce the risk of infection. Nutrients. 2020;12(1).
 8. Engeland CG et al. Psychological distress and salivary secretory immunity. Brain Behav Immun. 2016;52:11-17.
 9. Baker L. Physiology of sweat gland function: The roles of sweating and sweat composition in human health. Temperature (Austin). 2019;6(3):211-259.
 10. Wang A et al. Opposing effects of fasting metabolism on tissue tolerance in bacterial and viral inflammation. Cell. 2016;166(6):1512-1525.
 11. Le Chatelier E et al. Richness of human gut microbiome correlates with metabolic markers. Nature. 2013;500:541-546.