Debelost je bolezen.

Bolnike z okvarjenim centrom za sitost je treba razumeti in jim pomagati podobno kot narkomanom ali alkoholikom. A se žal celo med zdravniki še vedno najdejo taki, ki menijo, da je debelost v glavi in bo izginila, če bodo le manj jedli in se več gibali. V svetu se, tudi zaradi naraščajočih, že skoraj epidemičnih razsežnosti debelosti, vse bolj uveljavlja tako imenovana bariatrična, oziroma kirurgija debelosti, pri kateri s kirurškimi metodami dosežejo, da človek “odloži” več deset kilogramov odvečnega bremena. Odvečni kilogrami zelo hitro za sabo potegnejo še kakšno spremljajočo bolezen, kot je npr. diabetes, povišan krvni pritisk, motnje dihanja, motnje spanja.

Bolezensko debelim ljudem se pomaga tako, da se jim z različnimi operacijami zmanjšaja velikost želodca in tako absorpcija (vsrkanje) hrane.
Bariatrični strokovnjaki vse bolj opozarjajo na to tudi na podlagi študije, objavljene leta 2003 v reviji The Lancet, ki je 13 let spremljala izgubljeno težo pacientov po vsem svetu in dokazala, da:

• Pri klasični metodi hujšanja dosega trajen uspeh le štiri odstotke bolezensko debelih bolnikov z okvarjenim centrom za sitost.
• Z bariatričnimi operacijami uspeh doseže več kot 70 odstotkov klientov, z operacijo pa se od njih poslovijo ali se vsaj znatno omilijo tudi sladkorna bolezen, visok tlak, povišan holesterol.
Preverite svoj Indeks telesne teže.