Postopek in načini hujšanja

Indeks telesne mase (ITM), ki ga lahko izračunate iz svoje višine in teže, že dolgo velja za osnovno merilo določanja normalne telesne teže ter postavljanja meje debelosti.
Izračunajte si svoj indeks telesne mase ITM tukaj!
Indeks telesne mase – ITM pri zdravih ljudeh je med 18 in 25.

1. Običajna debelost: ITM do 35

V telo je treba vnesti manj kalorij, kot jih porabimo za vsakodnevno delovanje. Pri indeksu telesne mase do 35 (običajna debelost) so za izgubo telesne teže najbolj primerni dieta, telesna aktivnost in zdrav način življenja. Več o hrani za diete si oglejte tukaj https://vitabaros.si/trgovina/

2. Prekomerna debelost: 1. stopnja (ITM od 30 do 35) in 2. stopnje (ITM od 35 do 40)

3. Ekstremna – morbidna debelost: ITM večji od 40

Ekstremna debelost neprimerno bolj prizadene telesno in duševno zdravje. Spremljajo jo veliko hujši zapleti, smrtnost pa je dvakrat večja kot pri enako stari zdravi populaciji in 1,4-krat večja kot pri osebah z ITM med 30 in 40.
Za zdravljenje prekomerne debelosti in ekstremno hude, bolezenske debelosti (ITM nad 40) je pogosto potrebno uporabiti tudi druge metode.
V svetu se, tudi zaradi naraščajočih, že skoraj epidemičnih razsežnosti debelosti, vse bolj uveljavlja tako imenovana bariatrična, oziroma kirurgija debelosti, pri kateri s kirurškimi metodami dosežejo, da človek “odloži” več deset kilogramov odvečnega bremena. Več informacij o baritrični kirurgiji najdete na tej spletni povezavi (kirurgija prekomerne debelosti)