Pri obvodu želodca kirurg ustvari manjši žepek v želodcu, s čimer zmanjšamo količino hrane, ki jo lahko zaužijemo in količino hrane, ki jo telo absorbira. Posledice operacije niso vidne le v izrazitem zmanjšanju odvečnih kilogramov, temveč tudi v zmanjšanju oz. v nekaterih primerih celo ozdravitvi nekaterih spremljajočih bolezni. Pri obvodu pa začne telo drugače presnavljati tudi glukozo. Pacientom sladkor nič več ne diši, četudi so bili prej z njim obsedeni.

Pri operaciji obvod želodca kirurg v zgornjem delu želodca operativno ustvari majhen žepek, ki je popolnoma ločen od preostanka ostalega dela želodca.
Žepek se hitro napolni s hrano, zato naši možgani hitro prejmejo informacijo, da smo siti, saj se živčni receptorji, ki so odgovorni za občutek sitosti, nahajajo ravno v tem delu želodca. Kirurg ta žepek poveže z nižjim delom črevesja, zaradi česar telo vsrka manj hranljivih sestavin in s tem tudi manj kalorij. Hrana se prebavi počasneje in se kasneje zmeša z želodčno kislino, žolčem in sokom trebušne slinavke, zaradi česar se del hrane neprebavljen izloči iz telesa.

Posledice te operacije delujejo na 3 nivojih:
• Omejevanje – Zaradi majhne prostornine žepka se zmanjša količina hrane, ki jo lahko zaužijete pri enem obroku;
• Malabsorpcija – Zaradi manjše količine zaužite hrane se zmanjša količina hrane, ki jo telo absorbira;
• Spremenjene prehranjevalne navade – Zmanjša se želja po hrani, kateri bi se morali v vsakem primeru odpovedati (koncentriran sladkor, maščobe…).

Posebno pozornost pri tej vrsti operacije moramo nameniti prehrani. Podobno kot pri želodčnem traku je tudi tu količina hrane, ki jo naenkrat lahko zaužijemo, znatno manjša od prej. Razlika med želodčnim trakom in želodčnim obvodom pa je v sami prebavi in absorpciji hranilnih snovi iz hrane. Ker je pri želodčnem obvodu iz procesa prebave izločen tudi zgornji del črevesja, kjer telo iz hrane vsrka pomembne minerale, vitamine in ostale hranilne snovi, moramo posebno skrb po operaciji nameniti strukturi naše prehrane. Dietetična podpora in svetovanje s strani strokovnjakov je bistvenega pomena pri izbiri hrane in ustvarjanju optimalnega prehranjevalnega načrta po operaciji želodčnega obvoda.

Evropska študija, ki je na vzorcu 466 operirancev proučila učinek operacije želodčnega obvoda na spremljajoče bolezni, je pokazala izjemno dobre rezultate:

Ozdravljeno (%) Izboljšanje stanja (%)
Sladkorna bolezen 90,70 8,70
Zvišan krvni tlak 67,80 24,40
Spalna apneja 86,00 13,30
Hiperholesterolemija 71,80 15,50
Povišan holesterol 95,80 2,10
Hipertrigliceridemija 81,80 10,00
Bolečine v križu 49,00 31,20

*Vir: Suter M, Paroz A, Calmes J, & Giusti V (2006).European experience with laparoscopic Roux-en-Y gastric bypass in 466 obese patients. Br J Surg 93:726-32

Od leta 2007 je Breznikarjeva bariatrična ekipa izvedla preko 640 želodčnih obvodov. Povprečna izguba telesne teže pa znaša 35 kg po prvem letu, po treh letih 45 kg (pri obvodu so bolniki praviloma težji, zato več shujšajo).