Kaj naj bo v omari za zdravila? [DOMAČA LEKARNA]

Danes je pametno biti pripravljen na vse in zagotoviti, da ste vi in ​​vaša družina dobro založeni. Dobro je, da redno pregledate zaloge, od kuhinjske omare do omarice z zdravili. Prepričajte se, da ste dobro opremljeni in imate vedno na voljo izdelke, ki so vam tudi najbolj všeč.

Poleg običajnih povojev, vodikovega peroksida in antibiotičnega mazila za manjše ureznine je tu še nekaj idej, kaj lahko še hranite v medicinski omarici:

Splošna imunska podpora: skozi celo leto se moramo osredotočati na svoj imunski sistem, zato je razpoložljivost najpomembnejših hranil pomembna za spodbujanje dobrega počutja. Dodatke, ki vsebujejo izvlečke, kot sta andrographis in astragalus; vitamini, kot so vitamin B, C, D, E; minerali, kot so magnezij, selen in cink; in probiotike je koristno vključiti v zalogo za zdravila. 1-4

Antihistaminik: z alergijo, zastojem sinusov ali koprivnico lahko antihistaminik pomaga imunskemu sistemu odzivati ​​na umirjanje in tišino. Histamin je spojina, ki nastaja v telesu (in se pojavlja tudi v živilih 5) kot del vnetno-imunskega odziva. Preveč lahko povzroči simptome, kot so srbenje, kihanje ali izpuščaji. Antihistaminike je mogoče kratkoročno ali akutno uporabljati za lajšanje teh simptomov; posvetujte se s svojim zdravnikom, da ugotovite, kaj je najbolje za vas.

Zaviralec kašlja: Nenehni kašelj lahko moti naše vsakodnevne dejavnosti in če ne ukrepamo pravilno, lahko bakterije prenašamo na površine in na druge. Če kašljate, pokrijte usta s krpo ali komolcem, da preprečite širjenje nalezljivih kapljic.

Dekongestiv: Nosni kanali morajo ostati prosti in odprti, da lahko dihamo, zlasti v času alergij, prehlada ali celo okužbe sinusov. Dekongestiv lahko zmanjša vnetje in stisne nosne krvne žile, zato je več prostora za pretok zraka in odtok sluzi.6 Posvetujte se s svojim zdravnikom, da ugotovite, katera možnost je za vas najboljša.

Zmanjševalec vročine: Pomembno je, da imate na voljo zdravilo za zniževanje temperature, ki se prodaja brez recepta. Posvetujte se s svojim zdravnikom, da ugotovite, katera možnost je za vas najboljša.

Protivnetno sredstvo ali sredstvo za lajšanje bolečin: pomembno in uporabno za blage, občasne bolečine in vnetja. Lahko pride tudi do poškodb, zlomov, oteklin in pordelosti iz različnih razlogov; po potrebi takoj poiščite zdravniško pomoč.

Zdaj je čas, da si ogledate izdelke pri sebi doma. Urejanje medicinske omarice z nekaterimi zgornjimi osnovami vam bo pomagalo, da boste v primeru potreb imeli tisto pravo vedno na zalogi.

Več o Vita BAROS https://vitabaros.si/

References:

  1. Hu XY et al. Andrographis paniculata (Chuān Xīn Lián) for symptomatic relief of acute respiratory tract infections in adults and children: A systematic review and meta-analysis. PLoS One. 2017;12(8):e0181780.
  2. Su G et al. Oral Astragalus (Huang qi) for preventing frequent episodes of acute respiratory tract infection in children. Cochrane Database Syst Rev. 2016;12:CD011958.
  3. Gombart AF et al. A review of micronutrients and the immune system-working in harmony to reduce the risk of infection. Nutrients. 2020;12(1).
  4. Frei R et al. Prebiotics, probiotics, synbiotics, and the immune system: experimental data and clinical evidence. Curr Opin Gastroenterol. 2015;31(2):153-158.
  5. Gagic M et al. Current trends in detection of histamine in food and beverages. J Agric Food Chem. 2019;67(3):773-783.
  6. Khattiyawittayakun L et al. Effects of decongestant addition to intranasal corticosteroid for chronic rhinitis: a systematic review and meta-analysis. Int Forum Allergy Rhinol. 2018;8(12):1445-1453.