Prebava je postopek, s katerim se hrana razgradi na manjše molekule. Te majhne molekule lahko nato telo lažje absorbira, pri čemer najdemo številne mehanske korake, kot je žvečenje hrane v ustih in gnetenje hrane v črevesju. Poleg tega se v procesu prebave dodajajo tudi encimi. Ste vedeli, da se prebavni proces začne v trenutku, ko zagledamo ali zavohamo hrano in se konča šele nekaj ur po žvečenju zadnje hrane?
Vzroki za prebavne težave?
Prebavo hrane po obroku je lahko včasih težavno. Težki obrok, prehitro prehranjevanje, jemanje nekaterih zdravil, kot so antacidi, premalo žvečenje med obrokom, zmanjšana proizvodnja prebavnih encimov ali pomanjkanje specifičnih encimov se lahko po obroku počutite nelagodno.
Posledice prebavnih težav?
Težka prebava lahko poleg neprijetnega ali neprijetnega občutka sproži še vrsto drugih, resnejših pritožb. Napihnjenost, slabost, težak želodec, zgaga, regurgitacija kisline, driska, zaprtje, napenjanje, so najpogostejše pritožbe, do katerih lahko pride zaradi težke prebave po obroku.
Kako rešiti prebavne težave?
Probleme zaradi težke prebave lahko preprečite tako, da med obrokom dobro in dovolj žvečite, pijete dovolj vode, uživate dovolj vlaknin, ne jeste preveč maščob, jeste manjše porcije, izogibate se gaziranim pijačam.
A prilagajanje svojih prehranjevalnih navad včasih ne more biti dovolj za preprečevanje težke prebave. Potem so lahko koristni rastlinski izvlečki, kot je izvleček ingverjeve korenine. Dodatek prebavnih encimov lahko pripomore k nadaljnjemu procesu prebave.
V primeru stalnih težav se vedno posvetujte s svojim zdravnikom.

MetaDigest® – Učinkovita podpora prebavi na naraven način. MetaDigest® Lacto – Spodbuja prebavo laktoze. MetaDigest® Lipid – Encimski pripravek, ki podpira prebavo lipidov.