Bariatrična kirurgija ni le poseg v vaše telo, temveč poseg v vaše življenje. Strokovnjaki bariatrične ekipe vam s svojim znanjem in izkušnjami pomagajo ne le pred samo operacijo, temveč vam svetujejo tudi po njej. S svojim bogatim znanjem so vam na voljo za vprašanja tako glede same operacije, kot tudi glede prehrane, nasvetov glede vašega počutja, gibanja in ostalih sprememb.

Na pregledu v specialistični kirurški ambulanti vas bariatrični kirurg seznani s postopkom in možnimi vrstami bariatričnih operacij ter protokolom, ki sledi operativnemu posegu. Predstavijo vam tudi tveganja, stranske učinke in prednosti posamezne vrste operacije. Specialist se z bolnikom natančno pogovori o njegovih težavah, prejšnjih boleznih, boleznih, ki se pogosteje pojavljajo v njegovi družini, o bolnikovih razvadah in seveda naravi dela, ki ga opravlja v poklicnem življenju.

Zatem pregleda izvide vseh potrebnih preiskav (gastroskopija, endokrinog, psiholog), ki jih je bolnik že opravil in posredoval oz. jih bo opravil dan ali dva pred operacijo na kliniki. Na koncu kirurg določi diagnozo oziroma diagnoze bolezni ter bolniku razloži in mu predlaga zdravljenje oziroma indicira vrsto bariatrične operacije.