Katere bolezenske težave povzroča debelost?

Debelost je v razvitem svetu najpogostejša kronična presnovna bolezen in predstavlja za kajenjem drugi najpomembnejši odstranljivi vzrok povečane obolevnosti in umrljivosti. Pri odraslih je povezana s pogostejšim pojavljanjem hipertenzije, sladkorne bolezni tipa II, hiperlipidemij, koronarne bolezni, ishemičnega cerebrovaskularnega inzulta, srčnega popuščanja, nekaterimi vrstami raka, boleznimi žolčnika, degenerativnimi boleznimi sklepov in z večjo umrljivostjo zaradi koronarne bolezni in večjo celotno umrljivostjo.

Kako boste pozdravili bolezensko debelost?

Debelost je bolezen, bolnike z okvarjenim centrom za sitost je treba razumeti in jim pomagati podobno kot narkomanom ali alkoholikom. A se žal celo med zdravniki še vedno najdejo taki, ki menijo, da je debelost v glavi in bo izginila, če bodo le manj jedli in se več gibali.
V svetu se, tudi zaradi naraščajočih, že skoraj epidemičnih razsežnosti debelosti, vse bolj uveljavlja tako imenovana bariatrična, oziroma kirurgija debelosti, pri kateri s kirurškimi metodami dosežejo, da človek “odloži” več deset kilogramov odvečnega bremena.

Odvečni kilogrami zelo hitro za sabo potegnejo še kakšno spremljajočo bolezen, kot je npr. diabetes, povišan krvni pritisk, motnje dihanja, motnje spanja.

Bolezensko debelim ljudem se pomaga tako, da se jim z različnimi operacijami zmanjšaja velikost želodca in tako absorpcija (vsrkanje) hrane.

Bariatrični strokovnjaki vse bolj opozarjajo na to tudi na podlagi študije, objavljene leta 2003 v reviji The Lancet, ki je 13 let spremljala izgubljeno težo pacientov po vsem svetu in dokazala, da:
• Pri klasični metodi hujšanja dosega trajen uspeh le štiri odstotke bolezensko debelih bolnikov z okvarjenim centrom za sitost.
• Z bariatričnimi operacijami uspeh doseže več kot 70 odstotkov klientov, z operacijo pa se od njih poslovijo ali se vsaj znatno omilijo tudi sladkorna bolezen, visok tlak, povišan holesterol.

Preverite svoj Indeks telesne teže tukaj!

Kaj morate vedeti, preden se odločite za operacijo?

Veliko ste prebrali in morda slišali o operaciji želodca pa vas je bilo strah ali pa morda sram vprašati, ali pa celo niste imeli nikogar, ki vam bi lahko karkoli povedal. Pri nas boste dobili odgovore. In kaj morete vedeti preden se odločite za operacijo in kaj sploh pomeni spremeniti se in kako. Operativni poseg naredijo kirurgi. Vse ostalo je na nas samih, in toliko bolj ko upoštevamo njihova navodila in znamo prisluhniti svojemu telesu, toliko bolj uspešni smo. Nikoli ne tajite pred zdravnikom vaše prehrambene navade, da ste sladkosnedni, ker vse to vpliva na odločanje in pogovor o vaši operaciji.
Mojca Špiljar, 8 let po operaciji za zmanjšanje debelosti.

Se želite pogovoriti o osebni izkušnji!

Razmišljate o spremembi. Lahko vam pomagamo in vas usmerimo na pravo, zdravo pot hujšanja. Po njej se je podala tudi Mojca. Mojca ima 8 letne izkušnje po operaciji želodca. Pripravljena je na pristen pogovor in deljenje izkušnje. Lahko jo pokličete za osebni posvet na 051 346 447.

Kaj je bariatrična kirurgija?

Kirurgija prekomerne debelosti

Bariatrična kirurgija je “pripomoček”, ki vam bo olajšal spremembo vaših prehranjevalnih navad, le-to pa vas bo pripeljalo do želenega rezultata – manjšega števila kilogramov in posledično dobrega počutja. Bariatrična kirurgija je prvi korak k vašemu novemu življenju. Bariatrična kirurgija ni kozmetična operacija, saj gre pri tem za poseg na prebavnem traktu, kakor pri vsaki drugi operaciji pa so tudi tu možni zapleti. Izbira prave operacije je zato zelo pomemben korak, o tem pa se na podlagi individualnih razgovorov skupaj odločijo člani bariatrične ekipe.

Testi dokazujejo, da je čezmerna telesna teža glavni dejavnik tveganja za srčno-žilna obolenja, nekatere oblike raka, težave z želodčno kislino, sklepi in dihanjem, bolezni žolčnika in vrsto drugih obolenj. Prevelika debelost pa lahko povzroči tudi smrt – prenehanje dihanja v spanju ali spalno apnejo.

Izračunajte si svoj ITM tukaj!

Dolgoročne raziskave so pokazale, da je pri zdravljenju bolezenske debelosti uspešna le bariatrična kirurgija.

Seznanite ali ste primerni za bariatrično kirurgijo!

Ali sem primeren/a za operacijo?

Komu je bariatrična kirurgija namenjena?

Če je za vami že dolga pot boja z odvečnimi kilogrami, če ste poskusili že vrsto različnih diet, na koncu pa vedno ostali razočarani in celo s kakim novim kilogramom, je bariatrična kirurgija pomoč za vas.

Kriterij primernosti za bariatrično operacijo, ki ga je določila Mednarodna zveza bariatrične kirurgije (I.F.S.O.) je:

– ITM večji od 40;
– ITM večji od 35, zraven pa so prisotne tudi spremljajoče bolezni, ki resno ogrožajo življenje posameznika.
V določenih primerih se operira tudi paciente z nižjim indeksom, če imajo druge bolezni, ki jih debelost še poslabša.
Priporočljiva starost za operacijo je med 18. in 65. letom, operira pa se tudi manj kot deset let stare bolnike, a je za to potreben poseben razlog.

Bariatrična operacija ni primerna za:

-nosečnice
-osebe z duševnimi motnjami (shizofrenija, mejna osebnostna motnja, kronična depresija, kompulzivno prenajedanje)
-osebe, ki niso pripravljene spremeniti svojih življenjskih navad in slediti navodilom bariatrične ekipe.

Vrste bariatričnih operacij

Obvod želodca (Gastric bypass)

Pri obvodu želodca kirurg ustvari manjši žepek v želodcu, s čimer zmanjšamo količino hrane, ki jo lahko zaužijemo in količino hrane, ki jo telo absorbira. Posledice operacije niso vidne le v izrazitem zmanjšanju odvečnih kilogramov, temveč tudi v zmanjšanju oz. v nekaterih primerih celo ozdravitvi nekaterih spremljajočih bolezni. Pri obvodu pa začne telo drugače presnavljati tudi glukozo. Pacientom sladkor nič več ne diši, četudi so bili prej z njim obsedeni.
Pri operaciji obvod želodca kirurg v zgornjem delu želodca operativno ustvari majhen žepek, ki je popolnoma ločen od preostanka ostalega dela želodca.
Žepek se hitro napolni s hrano, zato naši možgani hitro prejmejo informacijo, da smo siti, saj se živčni receptorji, ki so odgovorni za občutek sitosti, nahajajo ravno v tem delu želodca. Kirurg ta žepek poveže z nižjim delom črevesja, zaradi česar telo vsrka manj hranljivih sestavin in s tem tudi manj kalorij. Hrana se prebavi počasneje in se kasneje zmeša z želodčno kislino, žolčem in sokom trebušne slinavke, zaradi česar se del hrane neprebavljen izloči iz telesa.

Posledice te operacije delujejo na 3 nivojih:
• Omejevanje – Zaradi majhne prostornine žepka se zmanjša količina hrane, ki jo lahko zaužijete pri enem obroku;
• Malabsorpcija – Zaradi manjše količine zaužite hrane se zmanjša količina hrane, ki jo telo absorbira;
• Spremenjene prehranjevalne navade – Zmanjša se želja po hrani, kateri bi se morali v vsakem primeru odpovedati (koncentriran sladkor, maščobe…).

Posebno pozornost pri tej vrsti operacije moramo nameniti prehrani. Podobno kot pri želodčnem traku je tudi tu količina hrane, ki jo naenkrat lahko zaužijemo, znatno manjša od prej. Razlika med želodčnim trakom in želodčnim obvodom pa je v sami prebavi in absorpciji hranilnih snovi iz hrane. Ker je pri želodčnem obvodu iz procesa prebave izločen tudi zgornji del črevesja, kjer telo iz hrane vsrka pomembne minerale, vitamine in ostale hranilne snovi, moramo posebno skrb po operaciji nameniti strukturi naše prehrane. Dietetična podpora in svetovanje s strani strokovnjakov je bistvenega pomena pri izbiri hrane in ustvarjanju optimalnega prehranjevalnega načrta po operaciji želodčnega obvoda.

Evropska študija, ki je na vzorcu 466 operirancev proučila učinek operacije želodčnega obvoda na spremljajoče bolezni, je pokazala izjemno dobre rezultate:

Ozdravljeno (%) Izboljšanje stanja (%)
Sladkorna bolezen 90,70 8,70
Zvišan krvni tlak 67,80 24,40
Spalna apneja 86,00 13,30
Hiperholesterolemija 71,80 15,50
Povišan holesterol 95,80 2,10
Hipertrigliceridemija 81,80 10,00
Bolečine v križu 49,00 31,20

*Vir: Suter M, Paroz A, Calmes J, & Giusti V (2006).European experience with laparoscopic Roux-en-Y gastric bypass in 466 obese patients. Br J Surg 93:726-32

Od leta 2007 je Breznikarjeva bariatrična ekipa izvedla preko 640 želodčnih obvodov. Povprečna izguba telesne teže pa znaša 35 kg po prvem letu, po treh letih 45 kg (pri obvodu so bolniki praviloma težji, zato več shujšajo).

Želodčni trak (SAGB – Swedish adjustable gastric banding)

Glavna značilnost te operacije pa je poleg možnosti odstranitve traku in vrnitve želodca v prvotno stanje tudi možnost uravnavanja pretoka hrane, kar vodi do zelo dobrih rezultatov pri izgubi odvečnih kilogramov.
Želodčni trak je pripomoček, ki ga kirurg operativno namesti okoli zgornjega dela želodca. Pri tem ustvari umetno zožitev, ki deluje podobno, kot peščena ura. V tem zgornjem delu želodca se nahajajo pomembni živčni receptorji, ki možganom javijo, da je želodec poln. Ker ima novo ustvarjeni žepek majhno prostornino, se hitro napolni, zato zelo hitro začutimo sitost. Hrana se nato skozi zožitev počasi pretaka v preostali del želodca, zaradi česar občutek sitosti traja dalj časa.

Vstavitev želodčnega traku je minimalen poseg v naravno delovanje telesa, zato tudi po operaciji prebava in absorpcija potekata po naravni poti. 4 tedne po operaciji kirurg preveri stanje traku in se po potrebi odloči za napolnitev le-tega. Preko posebne cevke v trak vbrizga posebno tekočino, s čimer se trak razširi in zmanjša prehod, skozi katerega prehaja hrana. Tudi kasneje ob pregledih kirurg preverja stanje traku in se, glede na stanje, odloča za širitev ali zožitev želodčnega prehoda. Želodčni trak se po potrebi ali želji lahko odstrani, želodec pa se sčasoma vrne v svojo prvotno obliko. Vstavitev želodčnega traku je laparoskopski poseg (operacija poteka skozi majhne reze v kirurški steni), zato je okrevanje po operaciji hitro. V večini primerov traja okrevanje v bolnišnici 1 do 4 dni ter nato še 1 mesec v domačem okolju.

Povprečna izguba odvečne telesne teže po vstavitvi želodčnega traku je do 0,5 kg na teden, končno zmanjšanje telesne teže pa je seveda odvisno od vsakega posameznika. Posledice vstavitve želodčnega traku pa niso vidne le na izgubi odvečnih kilogramov, izboljšanem fizičnem počutju in samopodobi, temveč tudi v zmanjšanju ali celo ozdravitvi marsikatere od spremljajočih bolezni:

Ozdravljeno (%) Izboljšanje stanja (%)
Zvišan krvni tlak 58 42
Sladkorna bolezen 75 8
Spalna apneja 75 25
Dispneja 85 12
Gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB) 79 11
Bolečine v sklepih 52 24
Periferni edemi 71 7

*Vir: Frigg A, Peterli R, Peters T, Ackermann C, & Tondelli P (2004).Reduction in co-morbidities 4 years after laparoscopic adjustable gastric banding. Obes Surg 14:216-23

Od leta 2005 je Breznikarjeva bariatrična ekipa vstavila preko 320 želodčnih trakov. Povprečna izguba telesne teže pa znaša 24 kg v prvem letu, po treh letih pa 35 kg.

Plikacija in resekcija želodca

Breznikarjeva bariatrična ekipa poleg obvoda želodca v redkejših primerih izvaja tudi vzdolžno resekcijo (rokav, sleeve gastrektomijo) in plikacijo želodca (prešitje želodca, zmanjšanje želodca) ter vstavitev gastričnega traku.

Pri vzdolžni resekciji želodca kirurg odstrani večji del želodca. Zgornji del želodca in povezava s črevesjem ostaneta nedotaknjena, bistveno pa se zmanjša prostornina želodca (do 85%). Posledice operacije so bistveno zmanjšanje količine zaužite hrane pri enem obroku in pa v manjši meri tudi sprememba prebave in absorpcije zaradi odstranjenega dela želodca.

Sprememba prebavnih procesov ni tako izrazita kot pri želodčnem obvodu, vendar pa je vseeno potrebno dobro preučiti prehranjevalne navade, da ne pride do kakršnegakoli pomanjkanja mineralov, vitaminov ali ostalih pomembnih hranilnih snovi v našem telesu.

Število izvedenih vzdolžnih resekcij, ki jih je od leta 2006 izvedla Breznikarjeva bariatrična ekipa, je 40. Povprečna izguba telesne teže pa je podobna kot pri obvodu na začetku, po nekaj letih pa spet malo narašča.

Plikacija želodca je posebna vrsta resekcije želodca, pri kateri kirurg ne odreže, temveč samo zašije precejšen del želodca. Posledično plikacija želodca, v primerjavi z vzdolžno resekcijo želodca, ne spremeni naravnega poteka prebave in absorpcije.

Breznikarjeva bariatrična ekipa izvedla več kot 35 plikacij želodca.

Bariatrična ekipa zdravnikov

Če ste razmišljali o operaciji čezmerne debelosti se bo potrebno odločiti kateri kliniki in ekipi bariatričnih strokovnjakov 100% zaupati. Zaupanje bolnika do zdravnika vključuje prepričanje o zdravnikovem znanju in izkušenosti ekipe strokovnjakov.

Poslanstvo.

Bolnikom, ki potrebujejo zahtevne operacijske posege, omogočiti najsodobnejše in najzahtevnejše storitve na področju bariatrične kirurgije. Zavedamo se, da je zaupanje v strokovnjake in njihova prijaznost ob potrebi po kirurškem zdravljenju ključnega pomena. Zavedamo se tudi, da je zdravje in s tem življenje enkratna in neprecenjljiva vrednota za vsakega posameznika.

Zagotavljamo vam, da se bomo tudi trudili za celovito odličnost.

V ekipi, ki skrbi za posameznike pred, med in po operaciji so različni strokovnjaki – od kirurgov, anasteziologov, psihologov do dietetičark in medicinskih sester ter tehnikov.

Grega Kunst, dr. med. specialist kirurg
12 let – leta več kot 800 bariatričnih operacij

Zakaj izbrati nas?

Ves čas sledimo vsem novostim v bariatrični kiruirgiji in se lahko primerjamo z dosežki najboljših bariatričnih centrov v svetu. Sposobni smo opraviti katero koli v svetu uveljavljeno bariatrično operacijo. Tudi pri otrocih ali starejših od 70 let.

Dosežki bariatrične ekipe so: 

• Do 30.5. 2016 smo opravili čez 1700 operacij. Kvantiteta v bariatrični kirurgiji pomeni kvaliteto; s tem se zelo zmanjšujejo tudi možni zapleti po operaciji.
• Operiranih je bilo kar 80% žensk.
• 170 novih operacij vsako leto.
• Do 30.5.2016 je bilo izvedenih več vrst bariatričnih operacij:
• AGB prilagodljiv trak: 320 operacij
• Omega BY PASS: 380 operacij
• Klasični BY PASS: 900 operacij
• Rokav želodca/sleev: 50 operacij
• Število operacij je še večje, ker gre pri nekaterih klientih za re-do operacije.

Dobrobiti kirurškega zdravljenja debelosti

Kirurško zdravljenje debelosti ima za bolnika mnogo koristi. Te se odražajo v:

• Izboljšanju ali popolni ozdravitvi bolezni (zvišan krvni tlak, sladkorna bolezen, metabolni sindrom, motnje gibanja in motnje spanja), ki so povezane z debelostjo. S tem pripomorejo tudi k zdravljenju nekaterih drugih bolezni, npr. neplodnosti, povezane s čezmerno telesno težo.
• Zmanjšanju telesne teže, ki omogoči tudi druge postopke, denimo ortopedske operacije, ki so uspešne le ob primerni rehabilitaciji, ki jo debeli bolniki ne zmorejo.
• Zmanjšanju telesne teže, ki pa ne odpravi le spremljajočih bolezni, temveč tudi izboljša kakovost življenja in človekovo samopodobo, kar vse prispeva h kvaliteti bariatričnega zdravljenja.

Rezultati kirurškega zdravljenja debelosti so:

V prvem letu po bariatrični operaciji bolniki shujšajo od 35 do 38 kg, kar je zelo dober rezultat, ki je posledica dobre predoperativne in pooperativne oskrbe ter postopkov.
• Pacienti z želodčnim trakom povprečno izgubijo nekaj več kot polovico odvečne telesne teže.
• Pacienti pri navadnem obvodu izgubijo povprečno 71 odstotkov telesne teže.
• Pacienti pri omega obvodu, že v prvem letu izgubijo kar 94 odstotkov odvečne telesne teže.
• Več kot 80 odstotkov sladkornih bolnikov je po operaciji brez terapije, saj ne potrebujejo več inzulina.
• Skoraj 80 odstotkov pacientov ne potrebuje več terapije za povišan krvni tlak.
• Več kot 90 odstotkov astmatikov po operaciji brez ali z bistveno manj terapije.
• Terapije zaradi povišanega holesterola je pri operiranih pacientih okoli 90 odstotkov manj.
• Po bariatričnih operacijah je manj revmatičnega artritisa in manj glavobolov.
• Tretjina žensk po bariatrični operaciji, ki so bile prej neplodne, po operaciji zanosi.
• Občutno se izboljša kakovost življenja.

Kako lahko diabetes izgine že dan po operaciji želodca?

Najboljši primer so sladkorni bolniki, ki prekinejo inzulinsko terapijo običajno kar en dan po opravljeni operaciji obvod želodca. Prav zato so v svetu opustili doktrino, da so bariatrične operacije pri diabetikih zadnja redukcijska metoda telesne mase, in operacije postavili na prvo mesto.

V svetu obvode želodca že delajo diabetikom z indeksom telesne mase pod 30 in tudi diabetikom z normalno težo.

Spoznajte ekipo bariatričnih kirurgov, ki je že danes sposobna opraviti katero koli v svetu uveljavljeno bariatrično operacijo. Tudi pri starejših od 70 let.

Bolj kot ste debeli, večje je tveganje za diabetes tipa 2. Preko 80 % ljudi z diabetesom tipa 2 je predebelih.

Seznanite se, kako lahko operacija želodca pomaga ozdraviti diabetes. Prenesite pdf. ( v angleškem jeziku).

Informacije za bolnike

Posvet in načrt zdravljenja

Bariatrična kirurgija ni le poseg v vaše telo, temveč poseg v vaše življenje. Strokovnjaki bariatrične ekipe vam s svojim znanjem in izkušnjami pomagajo ne le pred samo operacijo, temveč vam svetujejo tudi po njej. S svojim bogatim znanjem so vam na voljo za vprašanja tako glede same operacije, kot tudi glede prehrane, nasvetov glede vašega počutja, gibanja in ostalih sprememb.

Na pregledu v specialistični kirurški ambulanti vas bariatrični kirurg seznani s postopkom in možnimi vrstami bariatričnih operacij ter protokolom, ki sledi operativnemu posegu. Predstavijo vam tudi tveganja, stranske učinke in prednosti posamezne vrste operacije. Specialist se z bolnikom natančno pogovori o njegovih težavah, prejšnjih boleznih, boleznih, ki se pogosteje pojavljajo v njegovi družini, o bolnikovih razvadah in seveda naravi dela, ki ga opravlja v poklicnem življenju.

Zatem pregleda izvide vseh potrebnih preiskav (gastroskopija, endokrinog, psiholog), ki jih je bolnik že opravil in posredoval oz. jih bo opravil dan ali dva pred operacijo na kliniki. Na koncu kirurg določi diagnozo oziroma diagnoze bolezni ter bolniku razloži in mu predlaga zdravljenje oziroma indicira vrsto bariatrične operacije.

Postopek od prihoda do odpusta

Ob sprejemu na kliniko boste administrativni del postopka uredili v sprejemni pisarni. Zatem poteka vse samo od sebe. Najprej vas bo v kirurški ambulanti sprejela medicinska sestra, za njo vas bo pregledal zdravnik specialist anesteziolog, ki izvaja anestezijo med samim kirurškim posegom. Vse operacije so opravljene endoskopsko. Po končanem posegu boste še v operacijskem bloku zbujeni iz anestezije in zatem premeščeni na bolniški oddelek. Paciente sprejmemo v kliniko dan pred posegom, dan po njem pa lahko že odidejo domov. Pred odpustom iz klinike vas bo obiskala tudi dietičarka.
V času hospitalizacije vas bodo redno spremljali tudi specialisti kirurgi.
Ob odpustu iz klinike boste prejeli odpustnico z navodili za okrevanje doma in termin kontrole v specialistični ambulanti. Vsak bolnik ob odpustu prejme tudi številko mobilnega telefona specialista kirurga, ki je izvedel operacijo. Specialisti kirurgi so za bolnike v primeru kakršnihkoli težav po odpustu iz klinike na razpolago ves čas. Pred odpustom iz klinike vas bo obiskala tudi dietičarka.

Naročanje v samoplačniško ambulanto

Za specialistični pregled in operacijo pokličite v ambulanto: 0590 34 110 ali pišite na info@zdravljenje-debelosti.si

Tudi če imate vse kriterije za operacijo preko Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), vam svetujemo obisk v specialistični ambulanti. Pogovorili se boste o morebitni operaciji; ali ustrezate kriterijem ali bo šlo za samoplačniško operacijo.

Pacienti, ki se naročijo v samoplačniško ambulanto, ne morejo uveljavljati pravic iz obveznega ali prostovoljnega zavarovanja in od zavarovalnic naknadno terjati povračilo nastalih stroškov.

Debelost otrok

Debelost je bolezen, ki je tako pri otrocih kot mladostnikih in odraslih eden najbolj zaskrbljujočih problemov sedanjega časa. Gre namreč zato, da skokovito narašča, tako da prerašča počasi v pravo epidemijo.
Debelost v otroštvu in adolescenci povečuje ogroženost pred debelostjo v odrasli dobi, povezana pa je tudi z zgodnejšo umrljivostjo in obolevnostjo predvsem na račun koronarne bolezni srca. Zato je preprečevanje in zdravljenje debelosti pri otrocih in adolescentih še pomembnejši ukrep za preprečevanje bolezni v odrasli dobi.

Veliko debelih otrok in mladostnikov namreč ostane debelih tudi v odrasli dobi. Škodljive posledice debelosti na telo so vidne čez leta.

Posvetujte se z ekipo bariatričnih kirurgov, ki je že danes sposobna opraviti katero koli v svetu uveljavljeno bariatrično operacijo. Tudi pri otrocih.