“Na začetku sem izgubljala po 2 kg na dan, vsak dan sem imela več volje do hujšanja, športa, življenja.”
Zgodba mlade srednješolke Anje je bila predstavljena na portalu Zadovoljna.si in v oddaji Preverjeno. V prvem letu po operaciji je Anja zmanjšala svojo odvečno telesno težo za več kot 65 kg.
Povezava do članka in prispevka v oddaji Preverjeno: Anji se bodo uresničile največje sanje

[dt_sc_hr]

Fat doctor, Discovery Home & Health Channel

V letu 2013 je Discovery Home & Health channel začel predvajati novo resničnostno serijo z naslovom Fat doctor. V vsakem delu spoznamo zgodbe različnih posameznikov, ki so se v želji po zmanjšanju odvečne telesne teže odločili za bariatrično operacijo. V seriji lahko poleg zgodb posameznikov vidimo tudi posnetke dejanskih operacij. Kirurg Shaw Somers je tudi v realnem življenju eden izmed največjih angleških strokovnjakov na področju bariatrične kirurgije, saj je v več kot 15 letih opravil že preko 2500 bariatričnih operacij.

[dt_sc_hr]

Fat doctor, 1. epizoda
V prvi epizodi spremljamo zgodbo 48-letnega Garyja, katerega zdravje je močno ogroženo, saj ima več kot 165 kilogramov.
46-letni Ricky pa ima ogromne težave pri premikanju, saj se brez pomožnega vozička sploh ne more več premikati – voziček mu pomaga pri “prenašanju” ogromne teže njegovega trebuha, ki tehta več kot 50 kilogramov.

[dt_sc_hr]

Fat doctor, 2. epizoda

23-letno Rachel. spremljamo med samim odločanjem za bariatrično operacijo, razkriva nam strahove in pričakovanja med čakanjem na operacijo ter navdušeno pripoveduje o občutkih po operaciji, ko so vidni prvi obetajoči rezultati posega.
Mathew je imel leto nazaj o napovedih zdravnikov zaradi svoje ekstremne debelosti le še nekaj mesecev življenja pred sabo. Danes tehta 150 kg manj, svoj pogled na življenje pred in po operaciji pa nam predstavi tudi njegova odrasla hčerka, ki živi z njim.
Primer Anne nam pokaže, zakaj se kirurg lahko odloči za odpoved že napovedane operacije in kako bistvenega pomena je upoštevanje napotkov članov bariatrične ekipe.

[dt_sc_hr]

Fat doctor, 3. epizoda

Za bariatrično operacijo se odloči 38-letni Martin, ki tehta več kot 220 kg, le malo po tem, ko se je za operacijo odločila njegova sestra Daniella, ki je tehtala le 20 kg manj.
V epizodi vidimo tudi kako na vse to gledata njuna starša in kako je bariatrična operacija spremenila življenje redovnici Fioni.

[dt_sc_hr]

Fat doctor, 4. epizoda

Potem ko je uspešno shujšala, je Amanda v dveh letih znova pridobila dodatnih 165 kilogramov. Pri 41 letih ne more hoditi, sesti v avto, se umivati in je popolnoma odvisna od svojih otrok, pa tudi napovedi zdravnikov, da jo čaka le še 5 let življenja, če bo nadaljevala na tak način, niso ravno vzpodbudne.

[dt_sc_hr]

Fat doctor, 5. epizoda

Carol se s svojimi 170 kilogrami zaveda, kako nezdravo živi, vendar je misel na operacijo zanjo precej strašljiva.
28-letna Kathleen sicer verjame, da ji bo bariatrična operacija izboljšala življenje, vendar mora pred samo operacijo razrešiti še nekaj birokratskih in finančnih vprašanj.
Jeff pa je po operaciji zgubil že dobrih 90 kilogramov in se počuti, kot da se je njegovo življenje šele začelo.