Glavna značilnost te operacije pa je poleg možnosti odstranitve traku in vrnitve želodca v prvotno stanje tudi možnost uravnavanja pretoka hrane, kar vodi do zelo dobrih rezultatov pri izgubi odvečnih kilogramov.
Preberi več:
Želodčni trak (SAGB – Swedish adjustable gastric banding)
Želodčni trak je pripomoček, ki ga kirurg operativno namesti okoli zgornjega dela želodca. Pri tem ustvari umetno zožitev, ki deluje podobno, kot peščena ura. V tem zgornjem delu želodca se nahajajo pomembni živčni receptorji, ki možganom javijo, da je želodec poln. Ker ima novo ustvarjeni žepek majhno prostornino, se hitro napolni, zato zelo hitro začutimo sitost. Hrana se nato skozi zožitev počasi pretaka v preostali del želodca, zaradi česar občutek sitosti traja dalj časa.

Vstavitev želodčnega traku je minimalen poseg v naravno delovanje telesa, zato tudi po operaciji prebava in absorpcija potekata po naravni poti. 4 tedne po operaciji kirurg preveri stanje traku in se po potrebi odloči za napolnitev le-tega. Preko posebne cevke v trak vbrizga posebno tekočino, s čimer se trak razširi in zmanjša prehod, skozi katerega prehaja hrana. Tudi kasneje ob pregledih kirurg preverja stanje traku in se, glede na stanje, odloča za širitev ali zožitev želodčnega prehoda. Želodčni trak se po potrebi ali želji lahko odstrani, želodec pa se sčasoma vrne v svojo prvotno obliko. Vstavitev želodčnega traku je laparoskopski poseg (operacija poteka skozi majhne reze v kirurški steni), zato je okrevanje po operaciji hitro. V večini primerov traja okrevanje v bolnišnici 1 do 4 dni ter nato še 1 mesec v domačem okolju.

Povprečna izguba odvečne telesne teže po vstavitvi želodčnega traku je do 0,5 kg na teden, končno zmanjšanje telesne teže pa je seveda odvisno od vsakega posameznika. Posledice vstavitve želodčnega traku pa niso vidne le na izgubi odvečnih kilogramov, izboljšanem fizičnem počutju in samopodobi, temveč tudi v zmanjšanju ali celo ozdravitvi marsikatere od spremljajočih bolezni:
Ozdravljeno (%) Izboljšanje stanja (%)
Zvišan krvni tlak 58 42
Sladkorna bolezen 75 8
Spalna apneja 75 25
Dispneja 85 12
Gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB) 79 11
Bolečine v sklepih 52 24
Periferni edemi 71 7

*Vir: Frigg A, Peterli R, Peters T, Ackermann C, & Tondelli P (2004).Reduction in co-morbidities 4 years after laparoscopic adjustable gastric banding. Obes Surg 14:216-23

Od leta 2005 je Breznikarjeva bariatrična ekipa vstavila preko 320 želodčnih trakov. Povprečna izguba telesne teže pa znaša 24 kg v prvem letu, po treh letih pa 35 kg.