Hujšanje povzroči usihanje obraznega maščevja, zaradi česar postane koža obraza ohlapna. Odvečna koža se zaradi gravitacije spusti in tvori tipične gube v predelu med nosom in usti (nazolabialne gube) ali med usti ter brado (labiomentalne gube).

Osnovni cilj obraznega pomlajevanja pri ljudeh, po masivnem hujšanju, je povrnitev obraznega volumna in dvig spuščenih tkiv.

Obrazno pomlajevanje je lahko nekirurško, pri čemer povrnitev obraznega volumna dosežemo s tkivnimi polnili (npr. hialuronsko kislino), dvig tkiv pa lahko dosežemo z uporabo razgradljivih nitk (npr. Silhouette Soft). Kadar problem predstavljajo obrazne gube v okolici oči, med obrvmi ali na čelu, lahko korekcijo dosežemo z botulin toksinom. S hialuronsko kislino lahko poudarimo obliko in volumen ustnic in jim tako povrnemo mladosten videz. Kadar so na koži prisotne starostne spremembe, je koža stanjšana ali pa neelastična, lahko kožo pomladimo s kemičnim pilingom ali opravimo lasersko pomlajevanje kože. Kemični piling zgladi kožo, odstrani pigmentne nepravilnosti in spodbudi strukturno pomladitev kože. Učinki nekirurških tehnik pomlajevanja so začasni in jih je treba ponavljati.

Kirurška korekcija obraza in vratu vključuje tehnike dviga tkiv – angl. face-lift in neck-lift ter povrnitev obraznega volumna z lastno maščobo, oziroma lipofiling obraza. Pri tem posegu maščobo na telesu odvzamemo z liposukcijo, jo ustrezno pripravimo in jo vbrizgamo v obraz. Korekcijo vek napravimo z blefaroplastiko, ki jo opravimo v lokalni ali splošni anesteziji. Pri posegu odstranimo odvečno kožo vek ter po potrebi korigiramo povečane maščobne blazinice, ki povzročajo videz utrujenih in zabuhlih oči. Poseg lahko kombiniramo z operacijo dviga obrvi, kadar so prisotne prenizko ležeče obrvi. Dvig obrvi lahko opravimo na različne načine – z direktnim izrezom kože nad obrvmi, skozi daljši rez v lasiču ali z endoskopsko metodo.

O posegih telesnega preoblikovanja po masivnem hujšanju si lahko preberete več na spletni strani https://www.estetika-milosevic.si