1. Splošna vprašanja

 • Od katere starosti naprej, se lahko uporablja BariNutrics®?
 • Kaj je treba sprejeti po bariatrični operaciji, da bi preprečili ali odpravili morebitne pomanjkljivosti?
 • Zakaj nujno jemati posebne dodatke – vitamine in ne standardne dodatke, ki so na voljo v supermarketih?
 • Po jedi se počutim slabo in zelo utrujeno. Je to normalno?
 • Ali je paleta izdelkov BariNutrics® primerna za katero koli vrsto operacije ali se razlikuje med različnimi vrstami operacij?
 • Kakšna je uporaba vitaminov v aktivni obliki in mineralov z visoko biološko razpoložljivostjo? Kaj pomeni visoka biološka razpoložljivost?

Od katere starosti naprej, se lahko uporablja BariNutrics®?

BariNutrics® je bil posebej razvit za bariatrične bolnike in ga je zato mogoče uporabljati od 18. leta dalje. Bolniki, mlajši od 18 let, ki so bili podvrženi bariatrični operaciji, lahko uporabljajo tudi paleto BariNutrics®.

Kaj je treba sprejeti po bariatrični operaciji, da bi preprečili ali odpravili morebitne pomanjkljivosti?

Ena tableta BariNutrics® Multi in 1 do 3 tablete BariNutrics® kalcijevega citrata zagotavljajo priporočeni dnevni odmerek vitaminov in mineralov ter pomagajo odpraviti pomanjkljivosti pred in po operaciji. Tik po operaciji lahko za nadomestitev pomanjkljivosti vzamete tudi eno porcijo zdravila BariNutrics® ® NutriTotal (vsebuje tudi beljakovine). Če krvni test pokaže, da pomanjkanje železa in / ali vitamina B12 vztraja kljub vsakodnevnemu vnosu BariNutrics® Multi  in BariNutrics® kalcijev citrat, jih lahko dopolnite z BariNutrics® železom  in / ali BariNutrics®  vitaminom B12 I.F

Zakaj nujno jemati posebne dodatke – vitamine in ne standardne dodatke, ki so na voljo v supermarketih?

Operacija ima pomemben vpliv na telo. Ne samo, da bo bolnik lahko jedel manj, tudi hitreje se bo počutil sitega. Poleg tega je po želodčnem obvodu absorpcija hranil omejena, ker se obide del tankega črevesa. Pomanjkanju vitaminov in mineralov se ni mogoče izogniti, zato je nujno, da se hitro in učinkovito nadomeščajo.

To je najbolje doseči z izbiro posebnih dodatkov, ker izpolnjujejo 5 pomembnih meril, ki so prilagojena pacientovim potrebam:

 1. Posebna sestava: bogata z vitamini in minerali, v pravilnih količinah in v skladu s smernicami ASMBS *
 2. Vitamini in minerali v določenih oblikah, da se bolje, hitreje in pogosto tudi dlje absorbirajo v črevesju (to je še posebej pomembno, če se obide del tankega črevesa)
 3. Zelo enostaven za uporabo: kot žvečljive tablete (brez vode)
 4. Brez stranskih učinkov
 5. Enostavnost uporabe: 1 do 3 tablete na dan zadostujejo za priporočeni dnevni odmerek vitaminov in mineralov.

* Ameriško društvo za presnovno in bariatrično kirurgijo

Po jedi se počutim slabo in zelo utrujeno. Je to normalno?

To je mogoče. Verjetno trpite zaradi dumping sindroma. Dumping sindrom je izraz, ki se skupno uporablja za simptome, ki se pojavijo takoj ali nekaj ur po jedi. Ti simptomi se lahko pojavijo po prehitrem prehranjevanju, uživanju prevelikih obrokov, zaužitju (pre) veliko sladkorjev. Tipični težave so slabost, letargija, omotica, znojenje, krči, driska, pospešen srčni utrip itd. Da bi se izognili dumping sindromu, je priporočljivo jesti počasi in pravilno žvečiti. Ne piti med obroki ali takoj po njih. Jejte majhne porcije. izogibajte se mastnim obrokom in omejite sladko hrano. Če se simptomi redno ponavljajo, se posvetujte s svojim zdravnikom.

Ali je paleta izdelkov BariNutrics® primerna za katero koli vrsto operacije ali se razlikuje med različnimi vrstami operacij?

Paleta BariNutrics®  je primerna za vse vrste operacij. Odmerjanja ni treba prilagajati glede na vrsto operacije. Ne obstaja tveganje za preveliko odmerjanje, če se upošteva priporočeni odmerek.

Kakšna je uporaba vitaminov v aktivni obliki in mineralov z visoko biološko razpoložljivostjo? Kaj pomeni visoka biološka razpoložljivost?

Biološka razpoložljivost ali biološka uporabnost se nanaša na obseg, v katerem je določena sestavina na voljo na ciljnem mestu v telesu. Večja kot je biološka uporabnost, večja je absorpcija te sestavine in večja je količina le te v telesu.

Bariatrična kirurgija spremeni telesne potrebe. Ključnega pomena je izbira sestavin, ki jih telo dobro absorbira.

 • Vitaminov v aktivni obliki ni več treba preoblikovati in jih telo lahko takoj absorbira.
 • Minerali, kot so železo, magnezij, cink, kalcij itd., Ki se zlahka absorbirajo (npr. Bisglicinat, fumarat in citrat), imajo visoko biološko uporabnost in jih priporočamo za hitro nadomeščanje pomanjkljivosti. Npr. kalcijev citrat namesto kalcijevega karbonata. Kalcijev citrat se 25% bolje absorbira kot kalcijev karbonat in za absorpcijo ne potrebuje kislega okolja (ker se kislost želodca po bariatrični operaciji zmanjša).

Pravilna oblika sestavin ni pomembna le za visoko absorpcijo v telesu (visoka biološka uporabnost), temveč tudi za zmanjšanje pojava možnih težav, kot je driska (cinkov bisglicinat v primerjavi s cinkovim glukonatom).

 

2. BariNutrics® Multi

 • Po jemanju BariNutrics® Multi mi je slabo. Je to normalno?
 • Ali je treba žvečilne tablete Bariatric Advantage® Multi in Bariatric Advantage® kalcijev citrat pogoltniti cele?

Po jemanju BariNutrics® Multi mi je slabo. Je to normalno?

Tablete ne jemljite na tešče, ampak najbolje med obrokom ali takoj po njem.

Ali je treba žvečilne tablete BariNutrics® Multi in BariNutrics® kalcijev citrat pogoltniti cele?

Ne, pred zaužitjem je treba tablete žvečiti na majhne koščke.

 

3. BariNutrics® kalcijev citrat

 • Ali je treba žvečilne tablete BariNutrics® Multi in BariNutrics® kalcijev citrat pogoltniti cele?
 • Ali lahko jem kalcijeve žvečilne tablete z multivitamini?
 • Ali lahko jem kalcijeve tablete z dodatkom železa?
 • Ali lahko kalcijeve tablete zdrobim v prah in jih raztopim v tekočini?

Ali je treba žvečilne tablete BariNutrics® Multi in BariNutrics® kalcijev citrat pogoltniti cele?

Ne, pred zaužitjem je treba tablete žvečiti na majhne koščke..

Ali lahko jem kalcijeve žvečilne tablete z multivitamini?

Ne, za zagotovitev optimalne absorpcije vseh mineralov je zaželeno, da ne jemljete kalcijevih žvečilnih tablet skupaj z multivitamini ali z magnezijem in/ali vitaminom D. Npr. zjutraj, popoldan med obroki in zvečer pred spanjem.

Ali lahko jem kalcijeve tablete z dodatkom železa?

Ne, za zagotovitev optimalne absorpcije vseh mineralov je bolje, da ne jemljete kalcijevih žvečilnih tablet skupaj z železovim dodatkom. Npr. zjutraj, popoldne med obroki in zvečer pred spanjem.

Ali lahko kalcijeve tablete zdrobim v prah in jih raztopim v tekočini?

Ja lahko.

 

4. Metagenics® ZincoDyn – Cink

Ali je mogoče Metagenics® ZincoDyn kombinirati z dnevnim BariNutrics® Multi?

Da, po bariatrični operaciji pogosto pride do pomanjkanja cinka. Kombinacija je varna in pogosto priporočljiva.

Kako dolgo lahko jem Metagenics® ZincoDyn v kombinaciji z dnevnim BariNutrics®  Multi?

Vnos 3. mesecev je varen. Če simptomi po treh mesecih ne izginejo, se posvetujte z zdravnikom.

 

5. BariNutrics® Vitamin B12 I.F.

Zakaj BariNutrics® Vitamin B12 I.F. vsebuje notranji dejavnik?

Pomanjkanje vitamina B12 se pogosto pojavi po bariatrični operaciji. Po eni strani je to zato, ker bolnik poje manj mesa (ki je glavni vir vitamina B12). Po drugi strani pa zato, ker pri bariatričnih bolnikih ni beljakovin – „notranji faktor“, ki nastaja v želodcu in je potreben za absorpcijo vitamina B12. Dodatek notranjega faktorja (IF) BariNutrics® Vitaminu B12 I.F. zagotavlja optimalno absorpcijo vitamina B12.

Ali je BariNutrics® Vitamin B12 I.F. primeren za vegetarijance?

Ne, bistveni dejavnik vitamina B12 BariNutrics® I.F. je živalskega izvora (svinjina) in zato ni primerna za vegetarijance in vegane.