Prehranjevanje po operaciji

Sprememba prehranjevalnih navad je pomemben element, ki vpliva na uspešno izgubo odvečnih kilogramov po operaciji. Priporočljivo je, da si privoščite vsaj 5 manjših obrokov dnevno in da si vzamete čas ter temeljito prežvečite vso hrano. Prav tako je priporočljivo, da med obroki ne pijete tekočine, saj sočasno pitje in hranjenje povzroča prenapolnjenost želodca, kar lahko privede do bruhanja. Zelo pomembno je, da prenehate s hranjenjem v trenutku, ko čutite sitost; tako se boste izognili neugodju, ki bi ga povzročilo raztezanja želodca.

Priučitev na novi življenjski vzorec je ključen za po operativni potek. Po operaciji namreč bolnik lahko zaužije zelo majhen volumen hrane. Bolniki, ki pred operacijo že sami delno shujšajo, imajo po kirurškem posegu znatno manj težav, pogosto pa do njih sploh ne pride.

Priporočamo vam, da po operaciji vodite dnevnik zaužite hrane in vašega počutja. Na ta način boste najlažje ugotovili, katera vrsta hrane dobro vpliva na vaše počutje in katera ne. Operacija lahko vpliva na vašo prebavo, zato skrbno opazujte, kako vplivajo določena živila na vas. Dnevnik vam bo pomagal prepoznati, katera hrana ima neprijetne posledice, zato jo začasno odstranite iz svojega jedilnika.

Po operativna dieta – prehrambeni režim po bariatričnih operacijah

Bariatrična kirurgija povzroči spremembe na telesu. Po bariatrični operaciji lahko zaradi spremenjenega načina delovanja prebavnega sistema pride do primanjkljaja beljakovin, maščob in ostalih pomembnih mikrohranil , zato morate poskrbeti, da jih zaužijete dovolj. Prav tako je potrebno posvetiti pozornost tudi kalorični vrednosti živil, ki jih boste zaužili. Neposredno po operaciji boste lahko zaužili le majhne količine tekočin kot so nesladkan čaj ali voda. Po nekaj dneh boste vaš jedilnik lahko razširili na tekočo in kasneje kašasto hrano. Po bariatrični operaciji bolniki šest tednov uživajo samo tekočo hrano, temu obdobju sledita dva tedna, v katerih uživajo kašasto hrano, nato pa preidejo na normalno hrano, seveda v zelo majhnih količinah, ki ne smejo preseči 250 ml. Po bariatrični operaciji morajo pacienti poskrbeti za zadosten dnevni vnos beljakovin. To bo tudi pospešilo celjenje ran, povečalo presnovo in zmanjšalo možnost izpadanja las. Minimalna količina beljakovin, ki jih morajo zaužiti ženske je 50 do 60g na dan. Moški potrebujejo vsaj 60 do 70g beljakovin na dan. V prvih mesecih po operaciji je težko zaužiti dovolj nujno potrebnih beljakovin. Bolniki naj uživajo tekoče samostojne beljakovinske pripravke, kot so milk shakes, smoothies, hladne ne gazirane pijače, juhe in pudinge. Vaš zdravnik ali dietetičar vam bosta svetovala, kdaj lahko postopoma preidete na zdravo, visoko beljakovinsko in nizko kalorično netekočo hrano. Večina ljudi uživa naštete beljakovinske pripravke v kombinaciji nizkokaloričnih obrokov vse življenje, kot uravnotežen in udoben vir beljakovin.

Tretji dan po operaciji je za paciente tudi bistveno začeti uživati ustrezne vitamine in minerale.

Tukaj se seznanite z VitaWeight vitamini in minerali, ki so posebej oblikovani za potrebe ljudi pred in po bariatrični operaciji.

Dieta po operaciji želodčni obvod in želodčni rokav

Posebno pozornost pri obeh vrstah operacij moramo nameniti prehrani. Količina hrane, ki jo naenkrat lahko zaužijemo, je znatno manjša od obdobja pred operacijo. Razlika med želodčnim trakom in želodčnim obvodom pa je v sami prebavi in absorpciji hranilnih snovi iz hrane. Ker je pri želodčnem obvodu iz procesa prebave izločen tudi zgornji del črevesja, kjer telo iz hrane vsrka pomembne minerale, vitamine in ostale hranilne snovi, moramo posebno skrb po operaciji nameniti strukturi naše prehrane. Pri operaciji želodčni rokav sprememba prebavnih procesov ni tako izrazita kot pri želodčnem obvodu, vendar pa je vseeno potrebno dobro preučiti prehranjevalne navade, da ne pride do kakršnegakoli pomanjkanja mineralov, vitaminov ali ostalih pomembnih hranilnih snovi v našem telesu.

Dietetična podpora in svetovanje s strani strokovnjakov je bistvenega pomena pri izbiri hrane in ustvarjanju optimalnega prehranjevalnega načrta po vseh vrstah operacij čezmerne debelosti.

Prijetna priporočila

Bolniki prve 3 dni (7 dni -operacija obvod želodca) po operaciji uživajo samo tekočine (npr. hladni napitki, topli napitki,). Za tem lahko svoj jedilnik razširite na bolj pestro prehrano v obliki tekoče in kašaste hrane za obdobje 3 tednov. (npr. shake , pudingi, juhe).
Tretji dan po operaciji je za paciente tudi bistveno začeti uživati ustrezne vitamine in minerale. Jemljite vitamine in minerale, ki so posebej oblikovani za potrebe ljudi pred in po bariatrični operaciji.
Po enem tednu pri operaciji obvoda želodca oz. 3 dni po operaciji rokav želodca se prične 2. faza nadzorovanega hranjenja.
Po 14 dneh se posvetujte s svojim zdravnikom, kdaj lahko postopoma preidete najprej na tekočo hrano in kaše. Kasneje pa na zdravo, visoko beljakovinsko in nizko kalorično ne tekočo hrano.
Prehrambene vrednosti

Faza 1 in 2 predstavljajo po operativno dieto, ki naj traja vsaj 4 do 6 tednov.

faza – 1. teden po operaciji
Vir prehrane Število kalorij
Vita Baros obroki 400
Druge dovoljene pijače 50-100
Mlečni proteini

Skupaj kalorij 450 – 500
faza – 2. do 4. teden po operaciji
Vir prehrane Število kalorij
Vita Baros obroki 550-650
Druge dovoljene pijače 50-100
Mlečni proteini 100-150
Skupaj kalorij 700-900
Dovoljene pijače

Pijte najmanj 1,5 do 2 litra dovoljene pijače dan! To so:

Mineralna voda
Zeleni ali črni čaj
Zeliščni čaji
Šibko kavo
Sadni sok, še posebej paradižnikov in jabolčni sok
Vse pijače je treba zaužiti brez sladkorja. Sladila lahko nadomestite s tekočimi beljakovinskimi dopolnili – hladni napitki.

Dovoljena zelenjava

Kategorija A Kategorija B
Jejte v zmernih količinah brez pretiravanja. Pokusite različne zelenjave:
beluši,
jajčevci,
brokoli,
zelena,
gobe,
zelje,
cvetača,
kumare,
zelenice (solata, špinača, koprive)
korenje,
redkev,
soja.
Jejte v zmernih količinah.
pesa,
krompir,
rdeče zelje
koleraba,
por,
rdeča
Ne jejte zelenjave iz kategorije B za večerjo!
Dnevno je potrebno zaužiti med 100 in 200 kalorij z zelenjavo !!!

Kako pripraviti ustrezno zelenjavo?

Začimbe:

sol, poper, zelišča, začimbe
Ne pozabite na sol! Ta je bistvenega pomena v 1 fazi diete!
solata, zelenjava: sol, poper, kis, limonin sok (1 žlica), gorčica (1 žlica) olivno olje (1 žlica)
vrtnine, pripravljene brez maščobe: surovo korenje, zelena, redkev
zelje, paradižnik, cvetača, zelena solata z omako
naj se kuhajo v loncu

Bolniki se morajo izogibati suhemu sadju (to je lahko samo sesekljano) in oreškom, paziti morajo tudi pri nekaterih zdravilih, saj jih morajo jemati v obliki prahu ali pa tableto prepoloviti.

Mlečne beljakovine

Kaj je porcija mlečnih beljakovin?

1 kozarec posnetega mleka
1 ali 2 navadna jogurta z “0% maščobe”
Zaužijte od 50 do 100 kalorij mlečnih beljakovin na dan.

Priprava hrane

Za pripravo obrokov ne uporabljajte vrele vode (največ 45 stopinj ), da razrečite izdelke Bariatric!
Hrana naj se malo ohladi. Okus bo tako še boljši!
Med hranjenjem ni priporočljivo piti!
Ne prekoračite dovoljenega dnevnega vnosa kalorij. (900 kalorij/dan)
Opozorilo

V kolikor se odločite za pred operativno dieto s pomočjo pripravkov kot nadomestilo obrokov ali v kombinaciji z nizko kaloričnimi obroki bodite zelo pozorni. Pripravki vsebujejo različno količino ogljikovih hidratov ter proteinov. Na dan lahko zaužijete 100 g ogljikovih hidratov. Izogibajte se tudi kavi in mineralni vodi, ker je večja nevarnost razjed na anastomozi.

Naročite prehranski paket z različnimi obroki francoske kulinarike kot 5 dnevno pred operativno dieto in 4. tedensko po operativno dieto.

Text on the button