Kaj morate vedeti o vitaminih in mineralih!
Katere vitamine jemati skupaj
Dinamični odnosi med vitamini in minerali
V večini primerov so ljudje zaposleni z razmišljanjem o makrohranilih, kot so beljakovine, ogljikovi hidrati in maščobe, ki zagotavljajo energijo v obliki kalorij. Toda povprečen posameznik se ne zaveda pomena tega, kaj je potrebno za izvedbo številnih presnovnih reakcij, zlasti ustrezne preskrbe z mikrohranili – vitamini in minerali. Ko razmišljamo o količinah, je pomembno razmisliti, ali ima nekdo presežek ali mu primanjkuje ali je toksičen na ravni določenega mikrohranila. Na žalost je klinično laboratorijsko testiranje lahko neučinkovito pri natančnem odčitavanju ravni teh hranil, zato se moramo na prehransko usmerjen izpit zanesti na simptome.
Poleg raziskovanja absolutne količine mikrohranil in njihovega pomena v telesu moramo razmisliti tudi o tem, kako vsak od njih pride v telo s prebavo in absorpcijo ter kako sodelujejo v sinergijskih ali antagonističnih odnosih. Mikrohranila imajo različne metode absorpcije in imajo lahko sinergijske lastnosti ali tekmujejo med seboj.
Spoznajte pomen visoke absorpcije hranilnih snovi >>
Tu je nekaj splošnih načel, ki jih je treba upoštevati:
V maščobah topni vitamini
potrebujejo maščobe, da se absorbirajo. To lahko dosežemo med obrokom; po navadi imajo večji potencial toksičnosti, ker ostanejo v zalogah organov in maščob.
V vodi topni vitamini
potrebujejo vodni medij, da se raztopijo. Telo pa običajno zagotovi neko vrsto topljene snovi za te vitamine, zlasti ob obroku.
Če jih ne jemljete s hrano, bi bilo najbolje, če bi jih uživali z majhno količino tekočine.
Bistveni minerali so med seboj zelo konkurenčni. Poleg tega tekmujejo s težkimi kovinami zaradi njihove kemične konfiguracije in naboja. Več mineralov je kofaktorjev za potrebne reakcije v telesu. Na primer, nedvomno ste že slišali, da se magnezij uporablja v več kot 300 biokemičnih reakcijah.
Najbolje je zaužiti minerale z obrokom; v nasprotnem primeru lahko pride do slabosti.
Vitamini skupine B
običajno delujejo timsko, ko gre za biokemične poti; na spodnjem grafikonu pa lahko vidite, da lahko izolirane količine nekaterih vitaminov B tekmujejo z nekaterimi drugimi.
V glavnem vitamini skupine B niso toksični, razen vitamina B6 (piridoksin), ki ima sprejemljivo zgornjo raven 100 miligramov na dan.
Vitamin C in vitamin E dobro sodelujeta
Imata edinstven odnos v načinu, kako lahko pomagata pri proizvodnji in regeneraciji glutationa.
Vitamin D
se najbolje obnese, če ga uživamo z drugimi hranili, zlasti s kalcijem (saj pomaga pri absorpciji kalcija), vitaminom K in celo magnezijem, ki je potreben za popolno izrabo vitamina D.
Magnezij
je sestavni del mnogih poti. O ravnovesju med kalcijem in magnezijem se že nekaj let razpravlja zaradi podobne kemične konfiguracije.
Jod
je običajno mišljen za proizvodnjo ščitničnih hormonov. Med jodom in drugimi hranili, potrebnimi za ščitnični hormon, vključno z vitaminom A in selenom, obstaja sinergijska povezava.
Za minerale, kot so železo, baker in cink
velja, da so vsi antagonisti in tekmujejo; presežek enega lahko povzroči relativno pomanjkanje drugega.
Kot lahko vidite, je treba pri preučevanju vplivov med vitamini in minerali upoštevati več vidikov.
Razumevanje sinergijskih in konkurenčnih lastnosti mikrohranil je koristno pri zagotavljanju, da zaužijete zadostno količino tistega, kar potrebujete.
Prenesite si vitaminsko-mineralno karto, ki povzema medsebojne odnose med vitamini. (eng.)
Koristne povezave: