Pooperativna dieta
Jedilnik po obvodu želodca
Prehranjevanje in jedilnik po obvodu želodca
Sprememba prehranjevalnih navad je pomemben element, ki vpliva na uspešno izgubo odvečnih kilogramov po operaciji.
Priporočljivo je, da si privoščite vsaj 5 manjših obrokov dnevno in da si vzamete čas ter temeljito prežvečite vso hrano.
Prav tako je priporočljivo, da med obroki ne pijete tekočine, saj sočasno pitje in hranjenje povzroča prenapolnjenost želodca, kar lahko privede do bruhanja. Zelo pomembno je, da prenehate s hranjenjem v trenutku, ko čutite sitost; tako se boste izognili neugodju, ki bi ga povzročilo raztezanja želodca.
Priučitev na novi življenjski vzorec je ključen za po operativni potek. Po operaciji obvod želodca namreč bolnik lahko zaužije zelo majhen volumen hrane. Bolniki, ki pred operacijo že sami delno shujšajo, imajo po kirurškem posegu znatno manj težav, pogosto pa do njih sploh ne pride.
Priporočamo vam, da po operaciji vodite dnevnik zaužite hrane in vašega počutja. Na ta način boste najlažje ugotovili, katera vrsta hrane dobro vpliva na vaše počutje in katera ne. Operacija lahko vpliva na vašo prebavo, zato skrbno opazujte, kako vplivajo določena živila na vas. Dnevnik vam bo pomagal prepoznati, katera hrana ima neprijetne posledice, zato jo začasno odstranite iz svojega jedilnika.
Jedilnik po obvodu želodca – prehrambeni režim
Bariatrična kirurgija povzroči spremembe na telesu. Po bariatrični operaciji lahko zaradi spremenjenega načina delovanja prebavnega sistema pride do primanjkljaja beljakovin, maščob in ostalih pomembnih mikrohranil , zato morate poskrbeti, da jih zaužijete dovolj. Prav tako je potrebno posvetiti pozornost tudi kalorični vrednosti živil, ki jih boste zaužili.
Neposredno po operaciji boste lahko zaužili le majhne količine tekočin kot so nesladkan čaj ali voda. Po nekaj dneh boste vaš jedilnik po obvodu želodca lahko razširili na tekočo in kasneje kašasto hrano.
Jedilnik po obodu želodca. Bolniki šest tednov uživajo samo tekočo hrano, temu obdobju sledita dva tedna, v katerih uživajo kašasto hrano, nato pa preidejo na normalno hrano, seveda v zelo majhnih količinah, ki ne smejo preseči 250 ml.
Po bariatrični operaciji morajo pacienti poskrbeti za zadosten dnevni vnos beljakovin. To bo tudi pospešilo celjenje ran, povečalo presnovo in zmanjšalo možnost izpadanja las.
Minimalna količina beljakovin, ki jih morajo zaužiti ženske je 50 do 60g na dan. Moški potrebujejo vsaj 60 do 70g beljakovin na dan.
Prvi meseci po operaciji
V prvih mesecih po operaciji je težko zaužiti dovolj nujno potrebnih beljakovin. Bolniki naj uživajo tekoče samostojne beljakovinske pripravke, kot so milk shakes, smoothies, hladne ne gazirane pijače, juhe in pudinge. Vaš zdravnik ali dietičar vam bosta svetovala, kdaj lahko postopoma preidete na zdravo, visoko beljakovinsko in nizko kalorično ne tekočo hrano. Večina ljudi uživa naštete beljakovinske pripravke v kombinaciji nizkokaloričnih obrokov vse življenje, kot uravnotežen in udoben vir beljakovin.
Tretji dan po operaciji
je za paciente tudi bistveno začeti uživati ustrezne vitamine in minerale. Tukaj se seznanite z Barinutrics vitamini in minerali, ki so posebej oblikovani za potrebe ljudi pred in po bariatrični operaciji.
NAROČITE SI VITAMINE IN MINERALE BARINUTRICS MULTI >>
Jedilnik po operaciji obvod želodca in želodčni rokav
Posebno pozornost pri obeh vrstah operacij moramo nameniti prehrani. Količina hrane, ki jo naenkrat lahko zaužijemo, je znatno manjša od obdobja pred operacijo. Razlika med želodčnim trakom in želodčnim obvodom pa je v sami prebavi in absorpciji hranilnih snovi iz hrane.
Obvod želodca: Ker je pri obvodu želodca iz procesa prebave izločen tudi zgornji del črevesja, kjer telo iz hrane vsrka pomembne minerale, vitamine in ostale hranilne snovi, moramo posebno skrb po operaciji nameniti strukturi naše prehrane.
Želodčni rokav: Pri operaciji želodčni rokav sprememba prebavnih procesov ni tako izrazita kot pri želodčnem obvodu, vendar pa je vseeno potrebno dobro preučiti prehranjevalne navade, da ne pride do kakršnegakoli pomanjkanja mineralov, vitaminov ali ostalih pomembnih hranilnih snovi v našem telesu.
Dietetična podpora in svetovanje s strani strokovnjakov je bistvenega pomena pri izbiri hrane in ustvarjanju optimalnega prehranjevalnega načrta po vseh vrstah operacij čezmerne debelosti.
Prijetna priporočila
Bolniki prve 3 dni (7 dni -operacija obvod želodca) po operaciji uživajo samo tekočine (npr. hladni napitki, topli napitki,). Za tem lahko svoj jedilnik razširite na bolj pestro prehrano v obliki tekoče in kašaste hrane za obdobje 3 tednov. (npr. shake , pudingi, juhe).
Tretji dan po operaciji je za paciente tudi bistveno začeti uživati ustrezne vitamine in minerale. Jemljite vitamine in minerale, ki so posebej oblikovani za potrebe ljudi pred in po bariatrični operaciji.
Po enem tednu pri operaciji obvoda želodca oz. 3 dni po operaciji rokav želodca se prične 2. faza nadzorovanega hranjenja.
Po 14 dneh se posvetujte s svojim zdravnikom, kdaj lahko postopoma preidete najprej na tekočo hrano in kaše. Kasneje pa na zdravo, visoko beljakovinsko in nizko kalorično ne tekočo hrano.
Prehrambene vrednosti
Faza 1 in 2
predstavljajo po operativno dieto, ki naj traja vsaj 4 do 6 tednov.
faza – 1. teden po operaciji
Vir prehrane Število kalorij
Obroki 400
Druge dovoljene pijače 50-100
Mlečni proteini
Skupaj kalorij 450 – 500
faza – 2. do 4. teden po operaciji
Vir prehrane Število kalorij
Obroki 550-650
Druge dovoljene pijače 50-100
Mlečni proteini 100-150
Skupaj kalorij 700-900
Dovoljene pijače
Pijte najmanj 1,5 do 2 litra dovoljenih pijače dan! To so:
Zeleni ali črni čaj
Zeliščni čaji
Šibko kavo
Sadni sok, še posebej paradižnikov in jabolčni sok
Vse pijače je treba zaužiti brez sladkorja. Sladila lahko nadomestite s tekočimi beljakovinskimi dopolnili – hladni napitki.
Dovoljena zelenjava
Jejte v zmernih količinah brez pretiravanja. Pokusite različne zelenjave:
beluši,
jajčevci,
brokoli,
zelena,
gobe,
zelje,
cvetača,
kumare,
zelenice (solata, špinača, koprive)
korenje,
redkev,
soja.
Jejte v zmernih količinah.
pesa,
krompir,
rdeče zelje
koleraba,
por,
rdeča
Dnevno je potrebno zaužiti med 100 in 200 kalorij z zelenjavo!
Kako pripraviti ustrezno zelenjavo
Začimbe:
sol, poper, zelišča, začimbe
Ne pozabite na sol! Ta je bistvenega pomena v 1 fazi diete!
solata, zelenjava: sol, poper, kis, limonin sok (1 žlica), gorčica (1 žlica) olivno olje (1 žlica)
vrtnine, pripravljene brez maščobe: surovo korenje, zelena, redkev
zelje, paradižnik, cvetača, zelena solata z omako
naj se kuhajo v loncu
Bolniki se morajo izogibati suhemu sadju (to je lahko samo sesekljano) in oreškom, paziti morajo tudi pri nekaterih zdravilih, saj jih morajo jemati v obliki prahu ali pa tableto prepoloviti.
Mlečne beljakovine:
Kaj je porcija mlečnih beljakovin?
1 kozarec posnetega mleka
1 ali 2 navadna jogurta z “0% maščobe”
Zaužijte od 50 do 100 kalorij mlečnih beljakovin na dan.
Priprava hrane
Za pripravo obrokov ne uporabljajte vrele vode (največ 45 stopinj )
Hrana naj se malo ohladi. Okus bo tako še boljši!
Med hranjenjem ni priporočljivo piti!
Ne prekoračite dovoljenega dnevnega vnosa kalorij. (900 kalorij/dan)
Opozorilo
Izogibajte se kavi in mineralni vodi, ker je večja nevarnost razjed na anastomozi.
BariNutrics ® – vitaminski prehranski dodatki so znanstveno oblikovani tako, da ustrezajo posebnim prehranskim zahtevam pacientov, ki so bili podvrženi bariatrični kirurgiji oziroma so v nadzorovanem programu izgube telesne teže.
Izredna kombinacija vitaminov, tudi za povečanje naravne imunske odpornosti organizma.
BariNutrics ® je izdelek podjetja Metagenics.
Metagenics® Genetic Potential Through Nutrition
Jedilnik po obvodu želodca Barinutrics video predstavitev (fr)
Vse izdelke za obvod želodca – Barinutrics si oglejte TUKAJ >>
Kliknite in si oglejte celotno ponudbo izdelkov Metagenics >>
Koristne povezave: