6 živil za razstrupljanje jeter
Naravno čiščenje jeter
Na svoj nakupovalni seznam danes dodajte teh 6 živil za naravno čiščenje jeter!
brokoli, kurkuma, pesa, sezam, avokado, česen
Razstrupljanje ali naravno čiščenje jeter je danes vroča tema. Številni programi razstrupljanja obljubljajo, da bodo očistili vaše telo škodljivih spojin, spodbudili hujšanje in dodatno koristili za zdravje.
Na žalost mnoge od teh metod razstrupljanja, vključujejo temeljito prenovo hrane ali popolno opustitev trdne hrane, ki je lahko dejansko škodljiva za telo.1
Ker je vaše telo v stalnem načinu razstrupljanja, lahko ta proces pravilno in učinkovito spodbudite tako, da preprosto uživate pravo hrano.
Znanstvene raziskave so pokazale, da lahko hranila, encimi in antioksidanti, ki jih najdemo v določenih polnovrednih živilih, pomagajo pri podpori razstrupljanja jeter. Preprečujejo kopičenje toksinov in podpirajo splošno zdravje.2-4
Listnata zelenjava
Špinača, brokoli in brstični ohrovt spadajo med zelenjavo, bogato s folati in klorofilom, ki podpirajo proces razstrupljanja telesa. Pomagajo razstrupiti kri in očistiti črevesje.2,4-7
Brokoli si zasluži posebno pozornost zaradi visokih koncentracij glukorafanina, ki se v telesu pretvori v sulforafan-aktivno spojino, povezano s številnimi pozitivnimi koristmi za zdravje.8-10
Kurkuma
Kurkuma, ki se uporablja v številnih protivnetnih in razstrupljevalnih receptih. Vsebuje močno snov, imenovano kurkumin, polifenol s protivnetnimi in antibakterijskimi lastnostmi. Znanost je ugotovila, da ima kurkumin vlogo pri moduliranju celičnega odziva na oksidativni stres. Dokazani so hepaprotektivni in terapevtski učinki na zdravje jeter.11,12
Sezam
Sezam, ki se običajno uporablja v krušnih izdelkih, oljih in prelivih, je cvetoča rastlina, ki je morda koristna za razstrupljanje. Aminokisline, ki vsebujejo žveplo, metionin in cistein, oboje najdemo v velikih količinah v sezamu, sta predhodnika proizvodnje glutationa. Ta je ključen antioksidant v procesu razstrupljanja.4
Rdeča pesa
Ta lepo obarvana zelenjava vsebuje betanin, ki lahko pomaga pri obnavljanju jetrnih celic. Podpira procese razstrupljanja v jetrih. Odlična je tudi za prebavo. Recite strupenim kemikalijam, naj se »pesijo«!13,14
Avokado Guacamole
Avokado vsebuje visoke koncentracije antioksidanta glutationa, za katerega je bilo ugotovljeno, da nevtralizira proste radikal, podpre in zaščiti jetra.4,15,16
Zakaj guacamole? Avokado v tej obliki pogosto vsebuje druge zdrave sestavine, kot je cilantro. Cilantro, znan tudi kot koriander, vsebuje olja z antibakterijskimi, protiglivičnimi in antioksidativnimi lastnostmi.17
Česen
Česen je koristen pri odstranjevanju toksinov. Spojina alicin, ki vsebuje žveplo, ki daje česnu edinstveno in močno dišečo aromo. Spojina alicin lahko poveča antioksidativne in razstrupljevalne učinke. Dokazani so tudi hepatoprotektivni učinki proti težkim kovinam v jetrih.18,19 20
Vključitev več teh živil v vašo prehrano, lahko pomaga podpreti procese razstrupljanja.
Dodajte jih še danes na svoj nakupovalni seznam!
Spoznajte prehransko dopolnilo MetaClear Metagenics za naravno čiščenje jeter.
Koristne povezave:
Viri:
- National Institutes of Health. National Center for Complementary and Integrative Health. https://nccih.nih.gov/health/detoxes-cleanses. Accessed November 15, 2018.
- Guan YS. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:824185.
- V Marco. Int J Food Sci Nutr. 2011;63 Suppl 1(S1):82-89.
- Hodges RE. J Nutr Metab. 2015;2015:760689.
- Suparmi S. J Toxicol. 2016;2016:8515089.
- https://www.healthline.com/health/liquid-chlorophyll-benefits-risks. Accessed November 15, 2018.
- Welzel TM. Cancer Epidemiol Biomarkers Prev. 2007;16(6):1279-1282.
- Kikuchi M. World J Gastroenterol. 2015;21(43):12457–12467.
- Yoshida K. World J Gastroenterol. 2015;21(35):10091–10103.
- Glade MJ. Nutrition. 2015;31(9):1175-1178.
- 2018;10(7):E855.
- García-Niño WR. Food Chem Toxicol. 2014;69:182-201.
- Krajka-Kuźniak V. Br J Nutr. 2013;110(12):2138-2149.
- Clifford T. Nutrients. 2015;7(4):2801–2822.
- Kaplowitz N. Yale J Biol Med. 1981;54(6):497–502.
- Sacco R. Minerva Gastroenterol Dietol. 2016;62(4):316-324.
- Mandal S. Asian Pac J Trop Biomed. 2015;5(6):421-428.
- Bayan L. Avicenna J Phytomed. 2014;4(1):1–14.
- Wu CC. J Tradit Complement Med. 2012;2(4):323–330.
- Nwokocha CR. Food Chem Toxicol. 2012;50(2):222-226.