Semena granatnega jabolka na avokadovem toastu
Elagična kislina
Te rubinasto rdeče hranilne bombe so hrustljave, aromatične in hranljive.
Semena granatnega jabolka so eden najvišjih virov hranila, imenovanega elagična kislina. Elagična kislina deluje kot antioksidant Semena granatnega jabolka so eden najvišjih virov hranila, imenovanega elagična kislina. Elagična kislina deluje kot antioksidant za zaščito telesa pred oksidativnim stresom in ima tudi vlogo v naravnih procesih razstrupljanja telesa.
Poskusite nekaj granatnih semen posuti po ovseni kaši, solatah ali avokadovem toastu.
Recept (ena porcija)
- 1 rezina kruha po izbiri, rahlo popečena
- 2 rezine ostrega sira cheddar (izpustite ali uporabite nemlečni sir)
- 1 / 3 ali 1 / 2 avokada, narezan ali zdrobljen
- Začimbe: limone in poper
Navodila: Sestavite in uživajte!
Ali ste vedeli zakaj je granatno jabolko tako cenjen sadež
50% mase celotnega sadeža so zrnca od česa je 10% semen. Zrnca so bele do temno rdeče barve, skorja pa rumena do vijolična, prevladujeta pa rdeča in roza barva.granatno jabolko. Celoten sadež je zgrajen iz 85% vode. Vsebuje visoko koncentracijo polifenolov, predvsem taninov, ki mu dajejo grenkast okus. Sok granatnega jabolka ima večjo antioksidativno učinkovitost v primerjavi z rdečim vinom, aksorbinsko kislino (vit. C), sokom grozdja, borovnic, brusnic in agrumov. Je vir vitamina C; že 100 ml soka pokrije 16% dnevnih potreb vitamina C pri odraslih. Dokaj visoka je tudi vsebnosti vitaminov B kompleksa. Semena so bogata z omega-3 maščobnimi kislinami, vsebujejo pa tudi rastlinske hormone – sterole.
Več o Metagenics