Ta preprosta dnevna navada, ki vam lahko pomaga živeti dlje
Veganska prehrana, vegetarijanska prehrana
Glede na podatke iz nedavne študije, objavljene v Journal of the American Medical Association (JAMA), več kot zaužijemo rastlinskih beljakovin, manjše je tveganje za umrljivost.1
To velja tudi za tiste posameznike, ki imajo nezdrave življenjske navade, kot so prekomerno pitje, debelost, telesna nedejavnost ali kajenje.
Kaj pravijo študije?
Poiščite načine za zmanjšanje števila kalorij, ki jih dnevno zaužijete iz rdečega mesa in jajc.
Ugotovljeno je bilo, če zamenjamo samo 3 % dnevnih kalorij pridobljenih iz živalskih beljakovin, z rastlinskimi beljakovinami, imamo 10 % manjše tveganje za smrt.
Kako nam to lahko uspe?
Zelo enostavno! Za pridobitev teh koristi, ki podaljšujejo življenje, niso potrebne nobene večje spremembe prehrane.
Na primer, če dnevno zaužijete 2000 kalorij, bi morali zamenjati le 60 kalorij. To je samo 15 gramov beljakovin na dan.
Pripravili smo nekaj okusnih primerov obrokov iz rastlinskih beljakovin.
Zamenjave z rastlinskimi beljakovinami
Zajtrk
- Ovseni kosmiči z lanenimi semeni in mandljevim maslom
- Granola z oreščki in semeni
- Tofu mešanica z 1/3 avokada
Spoznajte recept Semena granatnega jabolka na avokadovem toastu >>
Kosilo
- Humus pita (iz čičerike)
- Črni fižol in rjavi riž
- Sendvič z oreščkovim maslom na polnozrnatem kruhu
Večerja
- Lečina juha
- Vegetarijanski čili z rjavim rižem ali bulgurjem
- Zelenjavo prepražite s tofujem na rjavem rižu ali bulgurju
- Tempeh – na žaru ali nariban. Uporabite v omaki za takos ali testenine
Naj bo začinjeno – vsak dan!
Glede na nedavno študijo, objavljeni v British Medical Journal (BMJ), bi začinjena hrana lahko pomagala živeti dlje.2
Sedemletna kitajska zdravstvena študija je preučevala vnos začinjene hrane na vzorcu več kot 20.000 ljudi. Študija je razkrila zmanjšano tveganje za skupno umrljivost, pa tudi smrt zaradi raka, ishemičnih bolezni srca in bolezni dihal (neodvisno od drugih dejavnikov tveganja).
V primerjavi z uživanjem začinjene hrane manj kot enkrat na teden, je uživanje enkrat ali dvakrat na teden povzročilo 10-odstotno zmanjšanje splošnega tveganja za smrt. Uživanje začinjene hrane šest do sedemkrat na teden je zmanjšalo tveganje za 14%.
Prelijmo hrano s pekočo omako!
Katero hrano boste danes zamenjali? Pustite komentar spodaj!
Oznaka izdelkov Metagenics
Iz bloga vsi prispevki: vegansko >>
Viri:
Pesem M et al. Povezava vnosa živalskih in rastlinskih beljakovin s smrtnostjo zaradi vseh vzrokov in vzrokov. JAMA Intern Med. Objavljeno na spletu 1. avgusta 2016. doi:10.1001/jamainternmed.2016.4182.
Lv Jun et al. Poraba začinjene hrane ter skupna in specifična smrtnost: populacijska kohortna študija BMJ. 2015; 351 :h3942
Avtor:Maribeth Evezich.
Maribeth Evezich, MS, RD, je svetovalka za funkcionalno prehrano in terapevtski življenjski slog. Maribeth je tudi diplomantka univerze Bastyr in Natural Gourmet Institute. Ne glede na to, ali eksperimentira v svoji kuhinji, za računalnikom raziskuje ali za objektivom svojega fotoaparata, ima nalogo navdihniti druge, da imajo tako radi polnovredno hrano kot ona. Živi v Seattlu, je na fakulteti univerze Bastyr in je ustanoviteljica Lifestyle Medicine Consulting, LLC in bloga o kulinarični prehrani Whole Foods Explorer. Maribeth Evezich je plačana svetovalka in gostujoča pisateljica za Metagenics.