Kaj je zlato mleko
Kako jemati kurkumo kurkumin kurkuma
Zlato mleko je pijača, ki izvira iz azijskih držav. Uživajo jo zaradi bioaktivnih lastnosti svojih sestavin in ostrega okusa.
Zlato mleko, znano tudi kot čaj s kurkumo, je narejeno iz sveže naribane ali mlete kurkume, ščepca sveže mletega popra, medu ali limone po okusu, vroče vode, mleka ali mlečnih izdelkov.1
Dodatek sveže naribanega ali mletega ingverja zagotovi dodaten okus in dodatne zaželene lastnosti napitka. Za izboljšanje okusa, dodajte cimet, kardamom, klinčke in muškatni orešček.1
Medtem, ko je kurkuma zvezda s svojo zlato barvo in edinstvenim okusom, je zlato mleko namensko zasnovana mešanica, ki vključuje sestavine, ki pomagajo pri absorpciji polifenolne spojine kurkume – kurkumina, primarnega kurkuminoida, ki ga najdemo v kurkumi.
Kurkumin je sama po sebi slabo absorbirana spojina, vendar lahko dodatek piperina, aktivne sestavine črnega popra, močno poveča absorpcijo kurkumina.2
Druga super lastnost napitka z zlatim mlekom vključuje uporabo polnomastnega mleka ali dodanega mleka. Maščobe (kot je kokosovo mleko ali olje), da se olajša biološka uporabnost maščobno ljubečih (lipofilnih) kurkuminoidnih fenolov;
Izkazalo se je, da uporaba lipofilne zasnove omogoča večjo biološko dostopnost kurkuminoidov.3
Tipičen recept za zlato mleko vključuje 0,5 do 3 čajne žličke kurkume ali približno 3 do 9 gramov mlete korenine kurkume.1,4
Dejanski kurkuminoidni vnos za zlati mlečni napitek se giblje od 0,05 do 0,28 mg pri pripravi z 0,5. do 3. čajnimi žličkami kurkume.
Zlati mlečni čaj je priljubljena pijača, ki dopolnjuje prehrano in življenjski slog, bogat s hranili.
Kako jemati kurkumo
Preizkusite ta preprost, okusen recept!
Sestavine:
- kokosovo ali mandljevo mleko
- 1-2 tsp. organska kurkuma v prahu
- 2 žlici svež ingver, nariban
- ¼ žličke cimeta v prahu
- ½ žličke kardamoma v prahu
- 3-4 cela zrna črnega popra
- 1 žlička ekološkega med (po želji)
Navodila:
V ponvi segrejte kokosovo ali mandljevo mleko. Dodajte vse sestavine razen medu. Dobro premešajte. Zavremo. Odstranite ponev s kuhalne plošče. Precedite in po želji dodajte med. Uživajte!
Viri:
The New York Times. Rao T. Čaj s kurkumo. https://cooking.nytimes.com/recipes/1018548-kurkuma-čaj. Dostop 7. junija 2018.
Shoba G et al. Vpliv piperina na farmakokinetiko kurkumina pri živalih in pri ljudeh. Planta Med.1998;64(4):353–356.
Fu S et al. Izboljšana biološka dostopnost kurkuminoidov v jogurtu iz pinjenca v primerjavi s kurkuminoidi v vodnih disperzijah. J Food Sci. 2016;81(3):H769-776.
Nacionalna baza hranil USDA za standardno referenco. 02043, Začimbe, kurkuma, mlete. https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/02043. Objavljeno aprila 2018. Dostopano 7. junija 2018.
Tayyem RF et al. Vsebnost kurkume v kurkumi in curryju v prahu. Nutr Rak. 2006;55(2):126–131.
Avtor: Whitney Crouch, RDN, CLT
Whitney Crouch je registrirana dietetičarka, ki je diplomirala iz klinične prehrane na Kalifornijski univerzi v Davisu. Ima več kot 10 let izkušenj na različnih področjih dietetike, specializirana je za integrativno in funkcionalno prehrano ter občutljivost na hrano. Ko ne ustvarja izobraževalnih programov ali piše o prehrani, preživlja čas z možem in majhnim sinom.
Koristne povezave:
Kurkumin CurcuDyn Forte je izdelek podjetja Metagenics.