Kakšen je pomen visoke biološke uporabnosti hranila!

Izbira sestavin z visoko biološko uporabnostjo ni pomembna samo za zagotovitev, da jih telo pravilno absorbira, temveč tudi preprečuje nastanek nelagodja po zaužitju.
Avtor: Metagenics Academy

Oblika minerala je ključna.

Biološka uporabnost anorganskih mineralnih soli, kot so sulfati, karbonati in oksidi, je zelo nizka. Zanje je značilna zelo nizka topnost, če pa se v želodcu raztopijo, se ločijo v sol in mineral (napolnjeni ion) in dražijo želodčno steno ali se vežejo na druga hranila, da tvorijo netopne in neabsorbirajoče spojine. Ustvari se elektrolitsko neravnovesje, ki lahko privede do razdraženega črevesja in zmanjša absorpcijo hranil v telesu.

Kjučna je izbira organskih mineralnih soli, ki se dobro raztopijo, kot so citrati, fumarati in glicerofosfati ali kelati, ki se ne izločijo v želodcu (na primer bisglicinati) in zagotavjajo optimalno absorpcijo. 

Nikoli ne glejte samo na odmerek hranila, vedno preverite, v kakšni obliki je hranilo!

Odmerek anorganskih mineralnih oblik je pogosto zelo velik, tako da telo lahko absorbira ustrezno količino. Vendar to poveča tveganje za neželene učinke. Zaradi uporabe organskih mineralnih oblik (visoka biološka uporabnost) je to nepotrebno, zato lahko odmerek optimiziramo, da dosežemo želeni učinek. To je znano kot pravilen odmerek ali vnos hranila.

Metagenics se zavezuje, da bo v svojih izdelkih uporabljal samo organske mineralne soli ali kelate.

anorganske oblike v primerjavi z organskimi oblikami

Več o Vita BAROS si oglejte tukaj https://vitabaros.si/