Rizične skupine za pomanjkanje vitamina D
Pomanjkanje vitamina D
Pomanjkanje vitamina D je zelo pogosto
Le majhen odstotek vitamina D zaužijemo s hrano (20%), saj imajo živila na splošno manjšo količino vitamina D v primerjavi s proizvodnjo vitamina na ravni kože. V mastnih ribah (npr. losos in sardele), jetrih (iz piščanca ali teletine), olju iz polenovke in rumenjakih, najdemo veliko holekalciferola. Zelenjava na splošno vsebuje malo vitamina D (ergokalciferol). Glavni vir vitamina D torej ni hrana, temveč izpostavljenost sončnemu sevanju. Vsi veliko premalo preživimo na sončni svetlobi, zato se pomanjkanje pojavlja zelo pogosto. Več kot 95% prebivalstva zaradi nezadostne absorpcije tvega pomanjkanje vitamina D*.
* Moyersoen et al. Vnos v maščobah topnih vitaminov v belgijski populaciji: ustreznost in prispevek živil, obogatenih živil in dodatkov. Hranila 2017; 9: 860.
Obstaja več rizičnih skupin za pomanjkanje:
- Kdor večino časa preživi v zaprtih prostorih in nima dovolj sončne svetlobe.
- Temnopolti: Povečana količina melanina v koži otežuje proizvodnjo vitamina D.
- Ko uporabljate zaščito pred soncem: Ta izdelek blokira UVB žarke in preprečuje tvorbo vitamina D.
- Med nosečnostjo in dojenjem obstaja povečana potreba po vitaminu D.
- Vegani in vegetarijanci: Vitamin D iz rastlinske hrane je težje absorbirati kot vitamin D iz živil živalskega izvora.
- Odrasli> 55 let: S starostjo se sposobnost kože, da tvori holekalciferol, zmanjšuje.
- Pri kroničnih boleznih ledvic, črevesja ali jeter: absorpcija vitamina D v prebavnem traktu je motena pri črevesnih boleznih. Aktivacija vitamina D se pojavi v jetrih in ledvicah.
Kliknite in preveri ponudbo Metagenics Vitamina D >>
Blog: prispevki o vitaminu D
Več o podjetju Metagenics.